Незапамћена ситуација – цене телади, јагњади и прасади скоро па исте!

Аутор: Gdjakovic
244 посета

Нижа откупна цена крава за клање СМ расе и товних бикова телесна масе преко 500 килограма Цене јаја, пилећег меса и млечних производа 6 Цене стоке у ЕУ 5 Репортери СТИПС из Чачка евидентирали су пад откупне цене крава за клање у кланицама на подручју моравичког региона. Откуп се најчешће одвијао за 240 дин/кг, а обим откупљених грла био је просечан. Кланичари са подручја пчињског региона по нижим су ценама у односу на претходну седмицу откупљивали товне бикове СМ расе телесне масе преко 500 килограма. Доминирао је износ од 365 дин/ кг. На пијаци живе стоке у Врању дошло је до раста цене телади СМ расе, телесне масе до 160 килограма, пошто је доминнирао износ од 620 дин/кг. У кланицама на подручју јужнобанатског региона дошло је до раста откупне цене товне јунади, телесне масе преко 480 килограма, на доминантних 330 дин/кг. Понуда и откуп били су веома слаби. Откупна цена телади СМ расе, телесне масе до 160 килограма, износила је 550 дин/кг, у кланицама на подручју браничевског региона. За откупљену товну јунад телесне масе од 350 до 480 килограма одгајивачи су добијали 500 дин/ кг, док је доминантна откупна цена крава за клање износила 220 дин/кг. Најчешћа цена товних бикова СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, износила је 365 дин/кг, на пијаци живе стоке у Краљеву. За телад СМ расе су купци требали да издвоје 820 дин/кг, краве за клање 250 дин/кг. Кланичари са овог подручја су откупљивали телад СМ расе по доминантној цени од 700 дин/кг, док су за откупљене краве за клање, СМ расе, плаћали 280 дин/кг. Доминантна откупна цена товних бикова, СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, задржала се на 370 дин/кг у кланицама на подручју нишавског региона.

Доминантна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма износила 580 дин/кг

Откупна цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, достигла је износ од 580 дин/кг, док је код товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, доминирао износ од 260 дин/кг у кланицама на подручју подрињског региона. То указује на раст цена обе категорије свиња у односу на претходни период. Прасад, телесне масе од 16 до 25 килограма, била су скупља и на пијаци живе стоке у Нишу у седмици за нама. Доминирао је износ од 550 дин/кг. На пијаци живе стоке у Краљеву дошло је до раста продајне цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, пошто је у седмици за нама доминирао износ од 470 дин/кг, уз слабу понуду, а још слабију продају грла. Раст откупне цене товних свиња евидентиран је у кланицама на подручју јужнобанатског региона, јер је доминирао износ од 240 дин/кг. Откупне цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, и товних свиња, тежине преко 120 килограма, биле су ниже у кланицама на подручју јабланичког региона, тако да је цена прасади износила 400 дин/кг, док је домантна цена товљеника била 220 дин/кг. Слична је била ситуација и на пијаци живе стоке у Лесковцу, јер су се прасад продавала по цени од 450 дин/кг, док је у категорији товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма доминирао је износ од 250 дин/кг. Прасад, телесне масе од 16 до 25 килограма, и товне свиње, телесне масе од 80 до 120 килограма, биле су јефтиније, у односу на предходну седмицу, на пијаци живе стоке у Чачку. За прасад су купци требали да издвоје 460 дин/кг, а за свиње 320 дин/кг.

Доминантна цена јагњади износила 600 дин/кг на сточној пијаци у Нишу

Протекле седмице је постигнута максимална продајна цена јагњади на пијаци живе стоке у Нишу, због врло слабе понуде. Наиме, доминирао је износ од, чак 600 дин/кг. Јагњад су, упркос доста доброј понуди, била скупља у односу на претходни период у кланицама на подручју подрињског региона. Доминирао је износ од 570 дин/кг. Раст продајне цене јагњади на доминантних 500 дин/кг и пад цене коза на 120 дин/кг забележили су репортери СТПС из Лесковца, у седмици за нама. Понуда јагњади била је просечна, а коза слаба. У седмици за нама, је на сточној пијаци у Врању, забележен пад продајне цене јагњади и јаради, јер су купци за куповину јагњади требали да издвоје 400 дин/кг, док је код јаради доминирао износ од 400 дин/кг. На пијаци живе стоке у Пожаревцу, протекле недеље је дошло до раста цене оваца на 220 дин/кг и шиљежади на 250 дин/кг. За разлику од њих, нижа је била цена јагњади, пошто је доминирао износ од 390 дин/кг. Протекле седмице су кланичари са подручја браничевског региона по вишим ценама откупљивали овце. Доминирао је износ од 220 дин/кг. Поред оваца откупљивали су још и шиљежад по доминантној цени од 250 дин/кг. Понуда обе катеорије оваца је била просечна.

Srodni tekstovi

Оставите коментар