Недимовић одржао обећање: Домаћи кромпир стиже у велике супермаркете

Аутор: draganadpetrovic
713 посета

Изузетно тешка сезона за српске произвођаче кромпира. Род никад већи, а цена и потражња никад мање.Министарство пољопривреде пре два месеца је организовало откуп налагероване робе, а данас је он након Горњег Милановца, Нове Вароши и Ивањице организован и у драгачевском селу Рти, где ће бити откупљено укупно преко 300 тоне робе са територије Лучани и Гуча, која ће касније бити допремљена у „Лидл” маркете, преноси агенција РИНА„Откуп се врши сукцесивно, данас ће лагери у овом делу Драгачева бити лакши за 10 вагона. То нам свакако значи да бар мало надоместимо огромне губитке које смо имали ове године. Велики су изгледи били да већину кромпира бацимо, али сада до тога, на сву срећу, неће доћи”, изјавио је за РИНУ произвођач Милош Костић.

Илустрација: 300 тона кромпира стиже из Драгачева и Лучана

Пространа драгачевска брда идеална су за производњу кромпира и управо од те пољопривредне културе живи већина породица.

„То су наше фабрике под отвореним небом и зарада је увек неизвесна. Три године буду добре, потом једна лоша и тако све у круг. Ова лоша сезона нас неће демотивисати, већ смо посадили кромпир и за ову годину, за коју се надамо да ће бити боља”, каже Милош.Следеће сезоне ресорно министарство спречиће масовни увоз кромпира из иностранства посебним сезонским таксама.

Илустрација: Произвођачи кромпира коначно могу да одахну

„Ове године произвођачи су имали два пута веће приносе, а услед епидемије потражња је пала и аутоматски је дошло до проблема. Притом,у због бесцаринског режима био је евидентан притисак кромпира из иностранства. То ћемо покушати да избегнемо у наредном периоду и држава уводи нову меру, посебну сезонску царину у периоду од новембра до фебруара кад је кромпир и најтраженији, како би заштитили наш домаћи производ”, истакао је Недимовић.

Као кључан фактор успешног пласмана кромпира на домаћем и иностраном тржишту истиче се и поштовање стандарда и прилагођавање купцима јер они врло често имају посебне захтеве кад су у питању квалитет и паковање.

Извор:http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest831693.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар