Недимовић: Нећемо дозволити криминал у пољопривреди

Аутор: draganadpetrovic
963 посета

НИКАДА више нећемо дозволити да се угрози национални интерес и да стратешки важни трговински споразуми, којим је Србија привилегована у односу на целу Европу, буду под знаком питања. Само у 2017. и 2018. години ухапшено је више од 200 људи, међу којима су привредници, пољопривредници, запослени у пореској служби и царини и фитосанитарни инспектори, који су били умешани у реекспрот српског воћа.Овако за „Новости“ министар пољопривреде Бранислав Недимовић, коментарише недавно хапшење пољопривредника и власника фирми, због увоза бресака и нектарина из Грчке, препакивања и продаје на руско тржиште, као да су пореклом из Србије.

Илустрација: Појачана контрола извоза бресака у Русију/ Фото: Pixabay
  • Због стратешког интереса, али пре свега и заштите поштених пољопривредника, никада нећемо стати са боробом против криминала у аграру – упозорио је министар Недимовић. – Ово сада је својеврстан реликт ранијих година, када смо истрагом утврдили и друге злоупотребе, али и учеснике. Последњом акцијом још једном шаљемо јасну поруку свима.

Могућност извоза воћа и свињског меса за Русију, од пре готово 10 година, увек је „ход по жилету“. Прилика коју је наша земља добила, неколико пута је могла бити угрожена, управо због превараната, који су на све начине покушали да стигну до руских полица. Ипак, тржиште Русије је више него захтевно и строго контролисано, па чак и када је нашим службама нешто промакло, руске су то стопирале. А нама, уз „шкарт“, вратиле и жути картон пред искључење.Тако је, крајем маја 2014. године, Руска ветеринарска инспекција зауставила покушај шверца око 22 тоне свињског меса из Србије. Тада су у пакетима из Србије, уместо сланине били комади свињске коже. Све је то покушала да уради једна од познатијих кланица у Србији. Због тога, био је делимично ограничен увоз меса из наше земље у Русију. У међувремену, неке српске кланице често су добијале дозволе за извоз меса и прерађевина, и оне су им биле стопиране, због неиспуњавања стандарда и квалитета, али и здравствене исправности, јер је месо било заражено листеријом.

Илустрација: И извоз јабука под лупом

Годину дана касније, дошло је до наглог пораста извоза јабука из Србије, па су Руси тражили додатно појашњење од власти у нашој земљи. Сумњало се на реекспорт јабука из Пољске.

ПРИТВОР ЗБОГ ГРЧКИХ БРЕСАКА

ЗБОГ сумње да су увезено воће из Грчке извозили у Русију као да је српско и тиме оштетили буџет и противправно стекли више од 100 милиона динара, Виши суд у Нишу је одредио притвор до 30 дана Н. Ц. (39) из Београда, одговорном лицу фирме „Цитрум АКЗ“ и Н. П. (62) из истог града, испред фирме „Њу ленд оф фрут“, док је З. Ц. (64) одређена мера забране комуникације. Њима се на терет ставља кривично дело злоупотреба положаја и прање новца. Уз њих саслушано је још 65 пољопривредника и произвођача воћа са територије Смедерева, Крагујевца и Књажевца. (Ј. Ћ.)

СТАТИ НА ПУТ

БОРИМО се годинама против тога заједно са колегама из Министарства пољопривреде. Такав вид пословања није законит, против је наше земље и уништава репутацију свих пољопривредника који легално раде, казао нам је Урош Кандић, државни секретар у Министарству трговине.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/992572/ruska-kontrola-jaca-prevare-nadlezne-sluzbe-pokusavaju-stanu-put-reeksportu-poljoprivrednih-proizvoda

Srodni tekstovi

Оставите коментар