Недимовић: Извоз аграра и прехрамбене индустрије 1,98 милијарди евра у првих шест месеци

Аутор: draganadpetrovic
610 посета

Потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић истакао је током посете газдинствима у јужнобанатским општинама Ковин и Бела Црква, да је Србија у последњих шест месеци забележила извоз у пољопривреди и прехрамбеној индустрији вредан 1,98 млрд ЕУР.

Недимовић након разговора са пољопривредницима у поменутим општинама објаснио да то значи да је извоз у пољопривреди и прехрамбеној индустрији већи за 13,9% у односу на 2020. годину, која је била рекордна, саопштено је на порталу Владе Србије.Уколико тренд буде настављен може се очекивати значајан раст до краја године.

Он је подсетио на то да је извоз у 2010. години износио приближно 1,08 милијарди долара, што је два и по пута мање него сада.

Илустрација: Црно на бело како је растао извоз поњопривредних проивода

Према његовим речима, постоје проблеми у пољопривредном сектору, пре свега у млечном и товном говедарству, али да се ове гране труде да интервенцијама државе неутралишу негативне ефекте на тржишту.

Недимовић је, говорећи о актуелним подстицајима, рекао да се управо завршава конкурс за набавку механизације неопходне воћарима и повртарима, наводећи да су резултати конкурса објављени и да је у току жалбени рок, те да ће за недељу дана бити објављени коначни резултати конкурса.

Потпредседник Владе је потврдио да је у току конкурс „50:40:10“ за сточаре, који подразумева да пољопривредник добија унапред одобрена средства на основу пројекта и то тако да пола средстава добија бесповратно, 40% се финансира из кредита банке у којој пољопривредник има рачун регистрованог газдинства и под условима те банке, а само 10% треба да има личног учешћа.

Илустрација: Дуплиран извоз у односу на 2010.

Он је најавио да ће ускоро уследити и конкурс за ратаре, оценивши да ове мере итекако значе пољопривредницима.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3401789/izvoz-srbije-u-poljoprivredi-i-prehrambenoj-idustriji-198-mlrd-eur-za-sest

Srodni tekstovi

Оставите коментар