Недимовић: Држава не одређује цену парадајза

Аутор: draganadpetrovic
505 посета

Држава не може да одређује цену, „не само парадајза, него ничега”, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, говорећи о проблемима произвођача парадајза на југу Србије.

„Ми можемо да унапредимо пољопривредну производњу, помогнемо у неким уским грлима која постоје. На простору Јабланичког округа проблеми су путна инфраструктура, да не би од тренутка брања до испоруке роба од прве класе постала друга, и са друге стране озбиљни проблеми су у паковању робе, у чему нас је окружење престигло. Нико више неће робу из дрвених гајбица. И морамо да радимо више на тржишту”, рекао је он.

Илустрација: Нико више неће робу из јефтиних гајбица

Држава је нашла начин да помогне у пласману кромпира домаћих произвођача својевремено, а Недимовић каже да сада нико не зове за кромпир јер има добру цену.

„Овде се уврежило мишљење да, када остварујемо профит, онда је то профит пољопривредника, а када је минус то је трошак државе. Мислим да је 1984. прошла давно”, поручио је он.

Упитан о до недавно галопирајућој цени јестивог уља, Недимовић је истакао да је све око јестивог уља у међувремену пало 13 посто.

„Погледајте на светском тржишту цене сунцокретовог уља су у паду, самим тим је сировина јефтинија, и оно што је тада било предвиђано када се тона сунцокретовог уља не зелено куповала за 440-450 евра за тону. Данас су те цене пале. То вам је тржиште. Некад је овако, некад је онако”, рекао је он.

Недимовић се запитао и сам дао одговор да домаћинство просечно месечно потроши 2-3 литра уља.

„Ако скочи цена за 10 динара, то је 20 динара, 30, 50 динара… Толико се прави циркус око тога, а при томе пролазе тенковске дивизије… Не посматрају се стварни проблеми који егзистирају, ево око месних прерађевина. Нико не обраћа пажњу што су нам из увоза скоро све месне прерађевине”, закључио је он, преноси Танјуг.

Илустрација: Тржиште одређује цену уqа/ Фото: Pixabay

ПКБ има добру будућност
Улагања у ПКБ су до сада била 75 милиона евра и можемо да рачунамо на добру будућност овог пољопривредног комбината, рекао је данас у изјави за Танјуг министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Поводом информација, које су се протеклих дана појавиле о лошем третману крава музара на фармама ПКБ-а, он је рекао да се у пољопривредној производњи известан степен морталитета музних крава – подразумева.

„Што се тиче перформанса који је изведен са кравама испод оне стрехе, на 6.800 музних крава мора да се увек појави један део крава који по природи процеса одумире. Па у местима са 10-15 хиљада становника деси се да умре неки човек. Покушавају да поставе као стандард нешто, а степен морталитета је такав да се у теорији подразумева у оваквој врсти пољопривредне производње”, рекао је Недимовић.

Поручио је да је требало да гледају ПКБ из времена када су они управљали њиме, а пре свега из времена када је градоначелник био Драган Ђилас.

„У то време је ПКБ имао 60 милиона евра дуга, а скоро седам милиона дуга за порез на имовину према грађанима Београда”, рекао је Недимовић и констатовао да је тада ПКБ био девастиран.

„Очигледно заборавили када су они управљали процесима, шта се тамо дешавало… Па није се доводила у питање смртност крава, него да ли ће неко да погине на фарми с обзиром на девастираност објеката”, рекао је он.

Министар Недимовић истакао је да је од приватизације у ПКБ уложено 75 милиона евра.

„Изграђена је фабрика сточне хране која би требало на јесен да буде отворена, улагано је у системе за наводњавање, нова механизација је купљена”, рекао је он

Додао је да се ПКБ води на потпуно другачији начин него пре приватизације.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

„Приноси су већи ове него било које године, и финансијски резултати ПКБ-а су такви да можемо да рачунамо на добру будућност овог пољопривредног комбината”, закључио је Недимовић, преноси Танјуг.

Он је додао да напади око ПКБ-а представљају политизацију, а одборнике Ђиласове странке из прошлог сазива скупштине Београда позвао да се одлуче – да ли су синдикалисти или политичари.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/484308/Nedimovic-Drzava-ne-odreduje-cenu-paradajza

Srodni tekstovi

Оставите коментар