Негде пад негде раст цена стоке, погледајте извештај са пијаца широм Србије

Аутор: Gdjakovic
417 посета

У периоду од 10. до 16. априла забележен је раст откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма СМ
расе на 550 дин/кг у кланицама на подручју подунавског региона. За разлику од њих нижа је била откупна цена товних бикова СМ расе теесне масе преко 500 килограма, пошто је доминирао износ од 350 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Пожаревца, протекле је седмице скочила откупна цена крава за клање СМ расе у кланицама на подручју браничевског региона, пошто је доминирао износ од 220 дин/кг. Обим откупљених грла био је просечан, као и понуда ове категорије говеда. На пијаци живе стоке у Пожаревцу могла су се пазарити телад СМ расе телесне
масе до 160 килогама по доминантној цени од 550 дин/кг, товна јунад тешка од 380 до 450 килограма по цени од 450 дин/ кг и краве за клање које су се могле пазатарити по цени од 200 дин/кг. У кланицама на подручју седњебанатског региона дошло је до пада откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма у односу на прву седмицу априла. Доминирао је износ од 320 дин/кг. Обим понуде и откупа био је на просечном нивоу. Доминантна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма задржала се на нивоу од 800 дин/кг на пијаци живе стоке у Краљеву. Поред њих могле су се купити приплодне јунице по цени од близу 200.000 динара по грлу, товни бикови телесне масе преко 500 килограма и остале категроије говеда, чије се цене такође нису мењале у поређењу са прошлонедељним.
Кланичари са подручја Лознице и околних места протеткле су седмице откупљивали товну јунад телесне масе од 350 до 480 килограма по доминантној цени од 320 дин/кг, товне бикове телесне масе преко 500 кг по 340 и краве за клање СМ расе по доминантној цени од 240 дин/кг. У седмици за нама евидентиран је раст продајне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на пијаци живе стоке у Нишу, првенствено због веома слабе
понуде. Доминирао је износ од чак 500 дин/кг. На сточној пијаци у Краљеву забележен је раст продајне цене товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма, пошто је доминирао износ од 250 дин/кг.
Откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма била је виша у односу на претходни период, пошто је доминирао износ од 490 дин/кг. За разлику од њих нижа је била откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма, јер се откуп најчешће одвијао по цени од 240 дин/кг. Наставља се традиција изостанка понуде прасади и осталих категорија свиња на сточној пијаци у Пожаревцу и током Ускрса. У кланицама на подручју браничевског региона је, такође, изостала понуде било које категорије свиња у
наведеном периоду.
Доминантна откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма задржала се на 400 дин/кг у кланицама на подручју јужнобанатског региона, док су за откупљене товне свиње телесне масе од 80 до 120 киограма кланичари плаћали 250 дин/кг, као и претходне седмице. Најчешћа продајна цена прасади телесне масе од 16 д0 25 килограма износила је 550 дин/кг на пијаци живе стоке у Сомбору. За товне свиње купци су требали да издвоје од 215 до 220 дин/кг у зависности од категорије грла, док је доминантна цена крмача за клање износила 165 дин/кг.
Раст откупне цене јагњади забележен је на подручју Пирота, јер су кланице са овог подручја откупљивали ову категорију оваца по доинантној цени од 450 дин/кг.
Репортер СТИПС из Краљева евидентирао је раст продајне цене јагњади на сточној пијаци у овом граду протекле седмице. Доминирао је износ од 480 дин/кг. Јагњад су у периоду од 10. до 16. априла била скупља и на сточној пијаци у Нишу, пошто су се најчешће могла пазарити по цени од 500 дин/кг. Главни разлог био је врло слаба понуда ове категорије оваца. Откупна цена шиљежади забележена је на подручју подунавског региона. Наиме кланице са овог региона протекле су седмице плаћали 280 дин/кг живе мере за откупљена грла ове категорије оваца.
На сточној пијаци у Чачку дошло је до пада цене јагњади у односу на претходну седмицу, пошто су се грла најчешће
могла пазарити за 400 дин/кг. Разлог је доста добра понуда грла ове категорије оваца. У кланицама моравичког региона није било откупа јагњади, јаради и осталих категорија оваца и коза током друге седмице априла.
Изостала је понуда јагњади на пијаци живе стоке у Пожаревцу упркос чињеници да је пред Ускрс. За довезену шиљежад одгајивачи су могли најчешће добити 250 дин/кг, док је доминантна цена овацаизносила 200 дин/кг. Што се кланица тичезабележена је понуда истих категорија оваца, а доминантне откупне цене биле су на прошлонедељном нивоу.

Srodni tekstovi

Оставите коментар