Невероватно, зоб најскупља до сада и то због биљног млека!

Аутор: Gdjakovic
522 посета

Биљна млека све популарнија, али и скупља: Ова анализа „Гардијана“ показује и зашто
Млеко биљног порекла је доживело пораст популарности у последњој деценији. Али високе цене неке враћају на млечне производе.

У протеклој деценији, интересовање за биљна млека је порасло. Део овога је због забринутости због климатске кризе: млечна индустрија је јединствено лоша за животну средину, делом због количине произведене стопе метана. Али многи су такође прешли на ове производе наводећи забринутост због окрутности према животињама, истраживања веганства, све веће свести о нетолеранцији на лактозу, забринутости због масти и шећера, па чак и бриге о доброј кожи.

Постоји много начина на који је биљно млеко боље него млечно, али у једном погледу дефинитивно није: у просеку, биљна млека сада коштају дупло више од доброг, старомодног крављег млека, које је градило јаке зубе и кости и штитило од остеопорозе хиљадама година, а разлика у цени тера неке потрошаче да се преиспитају.

Су-Јит Лин, писац хране из Атланте, „То млеко може да кошта чак 1,25 долара за пола галона. Зашто онда не добијете пола галона млечног млека када је бадемово млеко 3 долара и промените?

Бон Аппетит је открио да је најјефтиније пуномасно млеко у супермаркетима било два цента по унци у Волмарту, док је бадемово млеко коштало четири цента, а зобено шест центи. Довољно је дати паузу неким особама које пију биљно млеко, укључујући Лин.

Млеко од бадема
Али зашто је биљна млека тако скупа када заправо нису ништа друго до шака зоби, бадема или соје уситњених у блендеру са мало воде? Као што још један проницљиви корисник „Твитера“ истиче, узгој овса сигурно не кошта ни приближно толико колико кошта крава.

„Да видим да ли постоје неки скривени трошкови који су ми некако недостајали, направио сам своје зобено млеко. Рецепт који сам користио захтевао је шољу зоби (приближна вредност: 38 центи), прстохват соли (бесконачно мало), осам шоља воде (бесплатно) и блендер и цедиљку (цена оба непозната). Све у свему, експеримент је трајао око 40 минута, укључујући пола сата потребног за намакање зоби. На крају је имао укус воде помешане са овсом у праху. Сјај врлине и самодопадности од сопственог прављења овсеног млека (непроцењиво) није умањио колико је ужасног укуса. Екстра кремасто овсено млеко Цалифиа Фармс је, као и моје, углавном зоб, вода и со, али такође садржи мале количине уља и адитива за храну који га чине кремастијим и стабилнијим на полици. Такође сам сигуран да је технологија мешања компаније Цалифиа Фармс софистициранија од мог древног блендера.

Оно што нисам успео да узмем у обзир, каже Дејв Ритербуш, извршни директор Цалифиа Фармс, су трошкови вођења фабрике, плаћање радника за производњу млека (ја сам, наравно, радио бесплатно) и транспорт готовог производ из фабрике у продавнице прехрамбених производа, а све су у порасту у последњих неколико година. Плате су порасле од почетка пандемије, а цене комуналија и гаса и дизел горива су порасле од почетка рата у Украјини.

Цена зоби највећа икад
И док гајење овса још увек не кошта толико колико кошта крава, цена зоби је на врхунцу свих времена, каже Ритербуш, захваљујући лошој сезони раста прошле године у америчким равницама. Остале робе, као што су бадеми, соја, шећер и кукуруз, такође су у порасту. А ту су и уобичајени трошкови пословања, укључујући паковање, маркетинг и истраживање и развој. Све у свему, цена биљног млека је за 13%-14% виша него пре годину дана, што је, каже Ритербуш, прилично типично на тржишту хране. Добра вест је да се инфлација смањује.

„Да ли ће се цена биљног млека свести на оно што је била у прединфлаторном периоду?“ пита реторички. „Не. Али то ће изаћи са тих максимума.“

Нове смернице имају за циљ да потрошачима пруже јасне информације о исхрани, саопштила је ФДА.

Пића од соје, овса и бадема и даље се могу назвати млеком, кажу амерички регулатори.

Биљно млеко је још увек релативно млада индустрија – није заиста узела маха све до 2009. године, каже Петер Сладе, економиста који је проучавао како је биљно млеко утицало на продају млечног млека – и, у поређењу са млечним производима, и даље је веома , Веома мали. Ако индустрија у целини следи једно од основних економских правила, више конкурената ће оборити цене, али за сада, чак и уз инфлацију, биљно млеко је далеко исплативије од млека, готово одвратно. У доброј години, према Минтеку, фирми за анализу података, произвођач млека може очекивати нето профит од 3%, чак и уз државне субвенције. Произвођач биљног млека може остварити око 15% нето профита и око 40% бруто добити (оних 25% разлике се реинвестира у оперативне и маркетиншке трошкове) – иако је то можда било мало мање током прошле године, јер многи произвођачи биљног млека, укључујући Цалифиа Фармс, апсорбују додатне трошкове како би цене одржале што ниже.

Занимљиво, каже Сладе, сва биљна млека коштају отприлике исто, иако овас и соја генерално коштају мање од бадема. „Компаније нерадо објављују своје рецепте“, каже он, „али сумњам да у бадемовом млеку има врло мало бадема.“ (Ако је кратка анкета о кућним рецептима на мрежи било који показатељ, чини се да је већина биљног млека један део орашастих плодова или житарица на четири или пет делова воде.)

 

Скупа производња
Осим сировина, скоро сваки аспект производње биљног млека је скупљи од производње млека, али пословни модел за биљно млеко је заснован на будућем расту и иновацијама. „У међувремену“, закључује веб-сајт прехрамбене индустрије „Фоод Диве“, „индустрија млека и млека изгледа посвећена праћењу финансијске теорије која годинама није била истинита: сви пију млеко, стога ће индустрија увек бити профитабилна.

Продаја биљног млека је опала за 3,6 одсто у протеклој години, што би могло указивати на то да високе цене почињу да утичу на број потрошача, мада незнатно.

Ипак, постоји много лојалних оних који пију млеко који не планирају да пређу на биљно млеко. Истраживање потрошача млечних производа које је спровео Мекинзи из 2022. показало је да, иако је потрошња биљног млека нагло порасла од 2019. (више од једне трећине испитаних потрошача је рекло да је купило своје прво биљно млеко после 2020.), врло мали број људи га конзумира искључиво; фаворизују га не због укуса, већ из здравствених разлога.

У свом сопственом истраживању, Сладе је открио да многи људи истовремено пију биљно млеко и млечне производе, користећи их у различитим ситуацијама: бадемово млеко за смутије, на пример, овсено млеко за „латте“, и млечно млеко за потапање „Орео“ кекса. Али упркос растућој радозналости у вези са биљним млеком, МцКинси је израчунао да је њихов тржишни удео само 12 одсто, а у време инфлације, 56 одсто оних који пију млечне производе тврдило је да ће наставити да купују исту количину млека, док само 36 одсто сојиног млека људи који пију и 32 одсто других оних који пију биљно млеко су рекли исто – можда зато што је то млеко било скупље у почетку.

Кафа са млеком
Су-Јит Лин, писац о храни из Атланте, недавно је одлучио да одустане од биљног млека за млечне производе, делом због цене. Одрасла је током популарног „Имаш млеко?“ рекламне кампање 1990-их, али је прешла на бадемово млеко јер је имало мање калорија. Постепено је почела да проба и овсено млеко, али је схватила да, иако је еколошки прихватљивије, има исту количину масти као и кравље млеко без протеина. „Ако конзумирам исту количину калорија“, размишља она, „зашто трошим више и лишавам се природне кремастости млечних производа?“

Упркос томе, она не штеди целу разлику у цени између биљног млека и млечних производа: и даље има при руци мало незаслађеног бадемовог млека без хлађења. Стабилније је на полици и никад не зна када ће јој затребати за поноћне пахуљице.

(Извор: The Guardian)

https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/zasto-su-biljna-mleka-tako-skupa/x0m0eqq

Srodni tekstovi

Оставите коментар