На Кванташкој пијаци малине 1600 до 1800 динара, јагоде колико и црни лук. Објављујемо цене са свих пијаца!

Аутор: Gdjakovic
868 посета

На кванташу у Београду је, токомпоследње седмице маја, евидентиранапродаја трешње, по цени од 240 до 350дин/кг и малине по цени од 1600 до 1800 дин/кг. Боља понуда јагоде условила је пад цене. Јефтинији су у односу на претходни период били јос банана, бресква, кајсија, нектарина. Раст цене евидентиран је код појединих сорти јабуке. Слабија понуда појединих повртарскух култура условила је раст цене у односу на претходни период. Скупљи су били блитва, цвекла, краставац салатар, кромпир стари, црни лук стари, пасуљ тетовац, патлиџан, празилук, шаргарепа, спанаћ, зелена салата. Пад цене евидентиран је код бораније, броколиа, диње, карфиола, младог кромпира, паприке бабуре, паприке остале, паприка шиља. Продаја је била просечна по речима трговаца.

Прва понуда брескве и нектарине из увоза и домаћег грашка забележена је на пијаци Скадарлија. Сезона јагода је у пуном јеку, што је утицало на нижу цену ове недеље. Нижа је била, такође, и цена кајсије, док су скупље биле поједине сорте јабуке, крушка и киви. Доминантна цена грашка износила је 400 дин/кг. Више су у односу на претходни период биле цене кеља, краставца, чери парадајза, патлиџана, шаргарепе и зеља. За разлику од њих јефтињи су били броколи, млади кромпир, купус и паприка шиља.

Према извештају репортера СТИПС из Лесковца, протекле су недеље цене воћа на кванташу у овом граду углавном мировале. Што се поврћа тиче забележен је раст цена краставца салатара, кромпира, парадајза и младог купуса. За разлику од њих ниже су биле цене целера, цвекле, кромпира младог и першуна лишћара.

Боља понуда јегоде на зеленој пијаци у Чачку у односу на претходну седмицу условио је пад цене, па је доминирао износ од 300 дин/кг. У понуди поврћа су се по количини усталили млади кромпир, купус, тиквица, краставац салатар, а из недеље у недељу је боља понуда паприке, парадајза, броколи, карфиола и осталог сезонског поврћа, али су цене још увек високе.

Понуда јагоде произведене у Србији била је знатно боља током маја, што је условило пад цена, па је на кванташима доминирао износ од 250 дин/кг, док је на зеленим пијацама цена варирала од 250 до 500 дин/ кг.

Последње декаде маја се поред јагоде појавила и домаћа трешња као и бресква, кајсија, нектарина и малина из увоза али су због високих цена још увек недоступне већини купаца у Србији.
Иако је мај месец понуда и сортимент јабуке био је на завидним нивоу. Спорадична је била понуда домаће крушке, па је понуда ове воћне врсте из увоза преовладавала на већини продајних места. Солидна је била понуда јужног воћа, суве смокве, суве шљиве, ораха и лешника.
У понуди повртарскух култура доминирали су млади кромпир, млади купус, црни лук, зелен, тиквице, шаргарепа, а из седмице у седмицу била је боља понуда парадајза, паприке, краставца салатара, карфиола, броколи, ротквице и празилука.
Велепродајна цена јабуке варирала је протеклог месеца од 80 до 100 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 80 до 150 дин/кг у зависности од сорте, односа понуде и тражње и квалитета. Као што смо у уводу навели, доминирала је понуда увозне крушке, што је утицало на цену, па је на кванташима доминирао износ од 200 дин/кг, а на зеленим пијацама износ од 250 дин/кг.

У велепродаји је цена лимуна варирала од 140 до 150 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ најчеће варирао од 180 до 250 дин/кг. То указује на благи раст цене у односу на април.
Забележен је, такође, и раст цене поморанџе, па су купци на кванташима најчешће требали да издвоје од 140 до 150 дин/кг, док је у малопродаји износ варирао од 140 до 200 дин/кг.
Солидна је била понуда ораха протеклог месеца, али је продаја била слабија. На кванташима је доминирао износ од 800 дин/ кг, док је на зеленим пијацама могао најчешће пазарити по цени од 900 до 1.000 дин/кг. Знатно боља понуда младог кромпира утицао је на пад цене, па се на кванташима могао пазарити по доминантној цени од 120 дин/кг, док је на зеленим пијацама варирала цена од 150 до 200 дин/кг. Настављен је тренд добре понуде младог купуса. У велепродаји је доминирао износ од 80 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 100 до 150 дин/кг.


Нешто се неуобичајено дешава на тржишту црног лука у последњих пар месеци. Настављен је тренд раста цене ове повртарске културе. У велепродаји је цена најчешће била 130 дин/кг, а на зеленим пијацама су купци најчешће требали да издвоје од 150 до 200 дин/кг.
И на тржишту шаргарепе се, такође, дешавају чудне ствари од почетка године. Упркос доброј понуди настављен је тренд раста цене. На кванташима је цена варирала од 90 до 100 дин/кг, а на зеленим пијацама износ је варирао од 80 до 150 дин/кг. Боља је била понуда краставца салатара који се на кванташима најчешће продавао за 120 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 120 до 200 дин/кг. Настављен је тренд боље понуде увозне паприка, како бабуре, тако и осталих сорти. Велепродајна цена износила је 250 дин/кг, док се у малопродаји најчешће могла пазарити за 300 дин/кг. Доста добар сортимент и количина понуде парадајза је последњих десетак дана маја, како на кванташима, тако и на зеленим пијацама. За куповину ове повртарске културе је на кванташима требало издвојити најчешће 150 до 200 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 200 до 250 дин/кг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар