Наставак пада цена житарица

Аутор: Gdjakovic
314 посета

НОВИ САД – Претходну недељу на Продуктној берзи у Новом Саду обележили су пораст промета и пад цена основних пољопривредних производа, па је промет за чак 661,07 одсто био већи у односу на недељу дана раније а финансијска вредност прометоване робе износила је 64,3 милиона динара, наводи се у извештају новосадске Продуктне берзе.

Тржиште кукуруза је почетком недеље било изузетно мирно уз смањену тражњу, а тек средином недеље се трговало овом пољопривредном културом, цена је била ниска као и раније и износила је од 18 до 18,50 динара по килограму без ПДВ-а.

На тржишту пшенице забележена је слаба активност и на страни понуде и на страни тражње, што се тумачи као последица продужење важења споразума о Црноморском коридору за додатна два месеца.

Највише се тражила пшеница са слабијим протеином, понуда је била слаба, што је додатно утицало да цена наставља да пада, па се пшеницом трговало у ценовном распону од 20 до 20,70 динара по килограму без ПДВ-а.

За разлику од недељу дана раније, када се сојом није трговало, у недељи између 22. и 26. маја забележено је закључење берзанских уговора за мање количине сојиног зрна.

Соја је продавана по цени од 50 динара за килограм без ПДВ-а, док се сунцокретовом сачмом са протеином 33 одсто трговало у малим количинама по цени од 38 динара по килограму без ПДВ-а.

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/na-produktnoj-berzi-povecan-promet-zitarica-nastavljen-pad-cena_1448454.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар