Муке произвођача јабука у РС: Стао извоз у Русију а тешко долазе на полице домаћих маркета

Аутор: draganadpetrovic
293 посета

БАЊАЛУКА – Јабуке с плантажа у Српској чекају у хладњачама јер је након престанка извоза у Русију и пласман на домаће тржиште отежан, с обзиром да су рафови преплављени увозним воћем које је јефтиније.Наиме, извоз јабуке у Русију стопиран је крајем прошле године након што је та земља донијела уредбу да се субвенционишу домаће саднице, али и забрани увоз ако цијена увозних јабука буде доста нижа од домаћих, попут оних из Кине.

„Све се то и те како одразило и на воћаре у нашој земљи“, истиче за „Глас Српске“ предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Уз то проблем је и транспорт па роба промијени квалитет, због чега немају никакву рачуницу од слања јабука у Русију.

„Сада јабука не иде у Русију, а имамо проблем да је пласирамо и на наше тржиште због јабуке из Пољске, Италије, Србије и Сјеверне Македоније. Имаћемо велики проблем ако дугорочно изгубимо руско тржиште“, рекао је Дојчиновић.Он каже да домаћи произвођачи тренутно нешто извозе за арапске земље.

Илустрација: Јабуке углавном стоје у хладњачама

„Међутим, тамо се тражи перфекција, јер то они што траже није лако испунити. Њихови критеријуми су ригорозни, али морамо извозити негђе“, казао је Дојчиновић, нагласивши да је цијела прошла година била лоша.

Дојчиновић истиче да БиХ мора заштитити домаће производе.

„Поднијели смо захтјев Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, тражимо састанак с министром Сташом Кошарцем да се уведу заштитне мјере, прелевмани, како бисмо заштитили произвођаче“, рекао је Дојчиновић.

Директор предузећа „Агроимпекс“ Никола Вукелић рекао је за „Глас Српске“ да ситуација није нимало обећавајућа те да је извоз јабука све лошији.

„Јабука не иде за Русију, ми смо послали шест камиона у Русију крајем године, а по једном смо имали 10.000 евра трошка и вратили су нам робу. Сви кажу нису уведене санкције, а камиони нису могли ући у земљу“, рекао је Вукелић.

Према његовим ријечима, у времену инфлације све је поскупјело, а јабука је јефтинија него 2007. године.

„Производ чека у хладњачама не би ли имали неки већи извоз и нашли рјешење. Осим арапских земаља извозимо и у Хрватску, али то је недовољно“, рекао је Вукелић.

Како каже, све је мање људи који се баве воћарством, јер кад подвуку црту не остане им готово ништа.

Илустрација: Због увозних јабука домаће тешко долазе до полица у супермаркетима/ ФОТО: Pixabay

„Искрчено је већ 50 одсто воћњака у посљедње три године код нас. Ми смо конкретно смањили производњу за 100 хектара, а још се боримо. Нема исплативости, ово више није криза него вјетрометина јер домаћу производњу нико не штити“, рекао је Вукелић.
Радна снага

Никола Вукелић казао је да радника на плантажама нема ни за лијека па су принуђени увозити бераче.

„Лани сам из Турске имао 90 берача, ове године морам 150, нема код нас људи који хоће да то раде. Није више битна ни дневница, једноставно неће да раде“, рекао је Вукелић.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Domaca-jabuka-ceka-u-hladnjacama/766091

Srodni tekstovi

Оставите коментар