Може ли се за 100 динара нешто купити на зеленој пијаци?

Аутор: Gdjakovic
245 посета

ЦРНИ ЛУК НАСТАВЉА ДА ТЕРА КУПЦИМА СУЗЕ НА ОЧИ – ЦЕНА СВЕ ВЕЋА: Једна роба постаје луксуз, а ево шта још увек можете купити за 100 динара

AКО се изузму јаја на комад, на појединим домаћим пијацама само још килограм кромпира и јабука се може купити за мање од 100 динара, показују нови статистички подаци. У односу на почетак априла, овог месеца опет је скупљи црни лук, а у трговинама свињско, телеће и пилеће месо.

ЦРНИ ЛУК НАСТАВЉА ДА ТЕРА КУПЦИМА СУЗЕ НА ОЧИ – ЦЕНА СВЕ ВЕЋА: Једна роба постаје луксуз, а ево шта још увек можете купити за 100 динараFOTO: Privatna arhiva

Најјефтинији кромпир продаје се на пијаци у Зајечару (80 дин/кг) и то је једини град где је ово поврће јефтиније од 100 динара. Како показују подаци Републичког завода за статистику (РСЗ) за почетак маја, највиша цена кромпира на српским пијацама остала је 120 динара за килограм, али су се Београду, по тој највишој цени, овог месеца придружили још Краљево, Ужице, Шабац, Зрењанин и Сремска Митровица.

Црни лук догурао до 250 динара за килограм

Исте цене, као и на почетку априла, важе за пасуљ – најскупљи је у Новом Пазару (700 дин/кг), а најјефтинији је на пијаци у Ваљеву (250 дин/кг).

То, међутим, не важи за црни лук који је наставио тренд поскупљења, па му највиша цена није више 200, као пре месец дана, већ 250 динара за килограм, колико кошта на пијацама у Београду. Најнижа цена црног лука више није 100, него 140 динара за килограм, колико стаје у Ваљеву. За 10 динара у просеку скупљи је спанаћ, који највишу цену има у Зрењанину (240 дин/кг), а најнижу у Зајечару, Лесковцу и Нишу (100 дин/кг).

Јабуке се још понегде могуће наћи за мање од 100 динара

Код воћа, пала је највиша цена јабука, па најскупље више не коштају 160, већ 120 динара у Новом Пазару и Шапцу. Али најјефтиније више нису 60, као пре месец дана, већ 70 динара килограм на пијацама у Ваљеву, Крагујевцу, Нишу и Смедереву. Мало су, у односу на почетак априла, јефтиније банане – 250 динара килограм им је највиша цена у Зајечару, а најнижа у Ужицу (160 дин/кг). Такође, у просеку за 20 динара, јефтиније су и поморанџе, које највишу цену имају у Крагујевцу и Сремској Митровици (200 дин/кг), док су дупло јефтиније у Лесковцу.

Кајмак постаје све луксузнија роба

Код белог мрса није било промене највише и најниже цене домаћег сира (800 дин/кг у Новом Пазару; 400 дин/кг у Ваљеву), али статистички подаци показују да је град на Колубари од овог месеца једини у Србији где је сир јефтинији од 500 динара за килограм.

Кајмак постаје све луксузнија роба јер ни његова цена не пада – најскупљи је у Зрењанину и Суботици (1.500 дин/кг), а најјефтинији у Ваљеву и Краљеву (1.000 дин/кг). Није било промена за месец дана ни код цене јаја, која су најскупља у Зајечару и Новом Пазару (25 дин/комад), док цену испод 20 динара имају само у Нишу и Београду (18 дин/ком).

Какве су цене меса и рибе

Када је реч о месу и риби, највиша цена шарана од 850 динара килограм остала је иста као и прошлог месеца у Смедереву, док је најнижа мања за 20 динара, у Врању (625 дин/кг).

Такође, најнижа цена јунећег меса од 800 динара килограм у Шапцу мања је за 30 динара него пре месец дана, док се највиша није мењала – 1.100 динара килограм у Београду.

Иста је и највиша цена свињетине (720 дин/кг у Новом Пазару), али је најнижа за 10 динара виша него почетком априла и износи 580 динара у Краљеву, Нишу и Лесковцу. Телетина је поскупела за 10 динара у просеку, па се најскупља сада продаје у Новом Саду (1.515 дин/кг), а најјефтинија у Врању (970 дин/кг) и то је једини град где је ова врста меса јефтинија за 1.000 динара за килограм.

На крају, највиша цена свежег пилећег меса остала је на истом нивоу од 330 динара килограм у Ваљеву и Нишу, али је најнижа цена порасла за 20 динара, па уместо 300, као на почетку априла, сада више нема града где пилетина не кошта бар 320 динара килограм.

Извор:

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1237357/crni-luk-nastavlja-tera-kupcima-suze-oci-cena-sve-veca-jedna-roba-postaje-luksuz-evo-sta-jos-uvek-mozete-kupiti-100-dinara

Srodni tekstovi

Оставите коментар