Могуће повећање субвенција по музном грлу?

Аутор: Gdjakovic
552 посета

Произвођачи млека из Баната постигли су договор са Министарством пољопривреде Србије у вези са контролом увоза млека лошијег квалитета, чиме ће, како су навели, бити оборена цена млека домаћих компанија, односно прерађивача.

„Проблем је у томе што су млекаре које увозе млеко, раније добиле дозволу за увоз која истиче за месец дана, а министарство ће након тога почети контролу увоза“, рекао је новинарима представник пољопривредника из Баната Вукашин Баћина после састанка с министарком пољопривреде Јеленом Танасковић.

У вези са минималном ценом млека, Баћина је рекао да држава не може да одређује цену приватним млекарама, али и да оне неће моћи да је спусте када отпочне контрола његовог увоза.

„Уместо повећања премије за млеко, министарка је предложила повећање подстицајних средстава по грлу са 25.000 на 50.000 динара“, рекао је Баћина, преноси Бета.

Према његовим речима, одржива и исплатива цена млека по литру за пољопривреднике износи од 80 до 85 динара. Рекао је да Европска унија даје субвенције својим пољопривредницима, те да су због тога цене млека сличне садашњим у Србији.

Као један од проблема са ценама млека, навео је то што квалитет млека и даље процењују млекаре, а не Национална референтна лабораторија за процену квалитета млека.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/proizvodjaci-mleka-iz-banata-postigli-dogovor-sa-ministarstvom-poljoprivrede/

„Тражили смо и раније од старог министра пољопривреде, а чули смо и данас, да ће та лабораторија кренути са радом ускоро. Препуштени смо млекарама, да нам оне одређују исправност квалитета млека, а ја сумњам у те њихове анализе. Ово је први састанак на тему млека, а биће их још јер проблем траје 30 година“, рекао је он.

Баћина је навео да закуп пољопривредног земљишта датог сточарима на коришћење треба да се продужи за 10 година, а да би се то урадило треба да се промени закон и додао да ће то бити предложено на првој седници скупштине.

„Министарка је предложила да се крене у контролу узурпације земљишта. Нама је то битно у Војводини, јер многи људи који нису пољопривредници узурпирају земљиште, а самим тим и сточари не могу доћи до закупа тог земљишта“, рекао је Баћина.

Srodni tekstovi

1 коментар

Miivoje 4. фебруар 2023. - 19:02

Kad cete isolatiti subvencije za ovce koga vise vi zajebavate ,jadne nas seljake jebete i lazete kako hocete ,obecali ste do decembra 2022 da ce biti isplaceno zasto nije gospodo ,toliko od vasih reci ,verovao sam vam ali vise nista ne verujem i sve vise ljudi vam okrece ledja

Одговори

Оставите коментар