Министарство пољопривреде – увоз свиња све већи

Аутор: Gdjakovic
352 посета
  • Производња: Настављен је континуитет дефицита домаће производње у односу на потребе домаћег тржишта. У другој половини 2022. године је дошло до повећања цена свиња у односу на претходни дванаесто-месечни период, али је у исто време дошло и до повећања цена сточне хране. Због Афричке куге свиња, је настављено са ограниченим/забрањеним извозом свињског меса/свиња на околна тржишта.
  • Прерада: Прерађивачи се и даље суочавају са недостатком сировине на домаћем тржишту, тако да се увозе недостајуће количине, како свиња, тако и свињског меса. Обим увоза живих грла, као и свињског меса је изнад нивоа забележеног 2021. године.

Тржиште:

  • Домаће: Цена товљеника на домаћем тржишту у периоду јул-децембар су у порасту и оне су виша у односу на прву половину 2021. године. Просечна цена товљеника је била на нивоу између 230din/kg на почетку и 290din/kg на крају посматраног периода. У наредном периоду се очекује уобичајено после-празнично смањење цена свиња.
  • Просечна цена свињског меса у малопродаји је стабилна и нешто виша у односу на првих 6 месеци 2022. године. Просечна цена свињског меса (врат, крменадла) у малопродаји се кретала у распону од 649 до 667 din/kg.
  • Светско тржиште: Према подацима Economic Research Service/USDA на америчком тржишту су током 2022. године прерађивачи плаћали више цене свиња због мањих залиха свиња спремних за клање, док су се суочили са отпором потрошача на повећање цена свињског меса – фактори који, када се комбинују, настављају да врше притисак на раст прерађивачких цена.
  • Према извештају FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) у 2022. години се очекује повећање производње свињског меса у свету за 1,8% у односу на 2021. годину, када је забележено значајно повећање производње након пада производње 2020. године. Најзначајније повећање производње свињског меса се очекује у Кини, док се пад у производњи очекује на тржишту Европе и благи пад на северно-америчком континенту, док се на осталим тржиштима очекује благо повећање производње.
  • Цене свињских трупова на европском тржишту су у порасту током целе 2022. године, а главне разлоге за то треба тражити у повећању цена хранива на ЕУ тржишту.

Актуелно:

  • Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставља са подршком произвођача кроз примену мера предвиђених Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју у области директних плаћања и подршке инвестицијама, као и да у складу са планом расписује јавне позиве за коришћење IPARD подстицаја, који су намењени за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, као и инвестиције у физичку имовину у вези са прерадом и маркетингом пољопривредних производа и производа рибарства. Оно што је новина је да се од ове године право на директне подстицаје остварује на основу јавних позива.
  • Спроводи се TW пројекат Подршка успостављању система класирања трупова у складу са ЕУ Заједничком пољопривредном политиком, који заједнички спроводе МИнистарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије са надлежним институцијама Краљевине Шпаније и Републике Летоније.

Srodni tekstovi

Оставите коментар