Министарка о малини: Сви морају да изгубе на прошлогодишњем откупу

Аутор: Gdjakovic
592 посета

Сама чињеница да су били у Поштанској штедионици је помоћ наша. Ми смо им организовали тај састанак, али да би они могли да добију кредит они морају да је и кредитни ризик прођу по процедури банке како то иде. Ако ме питате какви су им биланси, такви какви јесу, тако ће и бити што се тиче кредита. Ја све разумем. Ја разумем њихову ситуацију у којој се они налазе и интензивно са њима радим од новембра месеца. С тим у вези је и Народна банка Србије одобриле мораторијум за постојеће кредите на годину дана, што значи да они су добили репрограм уз услов да плате да би користили тај репрограм, морају да плате примарном произвођачу. Оно што јесте реалан проблем то је цена малине која је пала у Европи у овом тренутку и то што ми дефинитивно не можемо по тој цени по којој су они откупљивали да извеземо. Тако да мислим, то, то је нешто што је потпуно реалан проблем и се чим се они суочавају, ту сад треба наћи баланс. Ту сад треба бити потпуно реалан и не очекивати никакву магију, него шта је то што тржиште каже и јесте помоћ државе да им се на неки начин пролонгира период отплате дугова и евентуално ново задужење како би могли да одраде ове године откуп, али оно што они морају да да седну и договоре сви заједно за столом. Ми смо ту, да ако треба и то радимо на крају крајева, два до три пута недељно од новембра месеца, им помогнемо да некако нађемо неку средину, јер сви морају да изгубе на прошлогодишњем о откупу ту дилеме нема уколико цена у Европи остане оваква каква је данас, они сви морају да изгубе. Сад треба наћи баланс ко колико треба да изгуби. Сваком је свој губитак највећи, ја то све разумем, али то је нешто што ће на крају морати они да постигну као договор. Оно што им ми предлажемо јесте да што више прошле године очисте у смислу њихових финансијских односа. Зато им и помажемо да Имају заказане састанке код банака. Поред тога, ја хоћу овај да поредим да се статус пољопривредних газдинстава промени, они се сада воде као физичка лица. Ја сад тражим законодавно шта је то што требамо да урадимо да им помогнемо да они постану предузетници, јер тог тренутка ће имати потпуно други статус и код банака и код свих финансијских институција и мислим да ће то бити то. То су ти системске ствари у којима држава треба да помогне, треба да учествује и треба да да подршку, а све друго су њихови уговорни односи која је, ако се држава буде мешала, неће бити добро.

Извор: ТВ Галаксија

Srodni tekstovi

4 коментари

Raco 12. април 2023. - 15:50

Svaki PProizvođač koji je prodao malinu može u svakom trenutku da povede parnicu i da otkupljivača dobije na sudu. Obligaciono odnosi su jasni. Ko u datom trenutku kupi za određenu sumu novca mora to i da plati po ceni prinudne naplate.

Одговори
Лома 12. април 2023. - 21:08

Не видим проблем ако се изузме државна мафија.Нисмо ми пали са Марса па незнамо која је цена малине у Европи. Наша малина је врло конкурентна са откупном црном од 6 евра за 1кг.ако је паковање у маркети од ,150г.8 евра у просеку.Код нас је 600г10евра.Да не причамо о квалитету који је неупоредив.За овај проблем је једини лек песцитид широког спектра Тотал као моторна тестера за воће.Од 45годоме они гуле кожу произвођачима.

Одговори
Dejli 13. април 2023. - 12:20

Kad je gubitak, onda svi da snosimo, a kad je dobitak, onda samo hladnjacari trpaju u dzepove, a proizvodjač šipak.
Sramotno! Ministarka neka se pokrije ušima

Одговори
Malina 13. април 2023. - 14:48

Ministarka neznam Kako SE gori na +40 u vreme berbe pa bi bolje bilo da cuti ili da krene I ona u berbu,I svi oni Koji misle da je laka zarada, a I hladnjacari cekaju u debeloj hladovini debelu zaradu,sram da ih bude treba I ministri da proizvode a hladnjacari u berbu

Одговори

Оставите коментар