Минимална корекција цене хлеба у Србији, у Европи векна и до 5 евра

Аутор: draganadpetrovic
293 посета

Пола године након доношења уредбе којом је држава ограничила цену хлеба, векна“Сава“ више неће коштати исто. Уместо 46 динара овај хлеб сада ћемо плаћати три динара више.

Уредба о ограничењу цене хлеба од брашна типа 500, познатог као Сава истиче данас. Она ће бити продужена за још три месеца, с тим што ће нова цена овог хлеба од сутра уместо садашњих 46 износити 49 динара.Како су рекли у ресорном министарству, до ове минималне корекције цене доћи ће због тога што су се од новембра, када је први пут донета уредба о контролисаним ценама, повећали улазни импути за производњу хлеба.

– Ово повећање је мали уступак произвођачима, чији су се трошкови у међувремену повећали. И поред корекције цене, потрошачи у нашој земљи и даље ће имати најјефтинији хлеб у региону“, реккли су у министарству за Тањуг.

Уредбу којом ограничава цене хлеба, Влада Србије донела је крајем прошле године. Тада је цена ограничена на 46 динара а разлог је био обезбеђивање редовног снабдевања тржишта овим хлебом и спречавање већих промена његових цена.

Пре тога на снази је била уредба по којој је ограничена цена износила 48,8 динара. Наш предност у односу на многе друге земље јесте што имамо довољно пшенице. Влада је чак дозволила и извоз исте.
У Хрватској 3 евра

Хлеб је иначе по многим европским земљама већ драстично поскупео и неке врсте које су коштале два до три евра, сада се продају по пет и више.

Последице кризе у Хрватској због рата у Украјини све се више осећају и цене галопирају као никада до сада. Векна хлеба у Хрватској сада ће коштати и три евра, брашно је у неколико месеци поскупело 36 одсто и килограм ће од сада коштати 1,5 евра. Очекују се и драстично више цене тестенине.

И пољопривредници у Немачкој упозоравају да би због рата у Украјини веома брзо могло доћи до „експлозије“ цена прехрамбених намирница.

Потпредседник Удружења пољопривредника Sslezvig-Holštajna, Klaus-Peter Luht,, рекао је за дневник Bild да би хлеб могао ускоро коштати 10 евра. У супермаркетима се раст цена већ осећа, а несташице уља и брашна и више су него видљиве.

Хлеб се по Италији већ продаје по цени већој од 5 евра.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/sutra-poskupljuje-hleb-nova-cena-vazice-do-polovine-avgusta-vekna-po-evropi-kosta-i/bcx41r4

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар