Месо све скупље, скочила и цена јунетина

Аутор: draganadpetrovic
504 посета

Цене свињског и пилећег меса скочиле су за петину у српским трговинама пре свега због дефицита свиња и живине у фармама, а извесно поскупљење сада бележи и јунеће месо.

  • Кланичари и трговци поскупљење објашњавају растом цена сточне хране. То, међутим, дефинитвно није главни разлог што се управо по цени јунади види, јер ту имамо повећање са 2,1 на 2,2 евра. Да је до сточне хране, колико је она поскупела од почетка године, килограм живе ваге свиња не би могао да буде испод 200 динара, а цена свињетине би била недоступна за највећи број потрошача – наводи он, додајући да стабилизацију цена свих врста меса ипак очекује до краја године.

Упозорава, међутим, да оно што потрошачи плаћају у маркетима је последица „система спојених судова“, а на примеру јунећег меса много тога зависи од откупне цене млека, која је и даље изузетно ниска.

  • Информације са терена говоре да је ове седмице само у једном селу, а реч је о Бањанима код Уба, распродато 200 музних крава, јер је предаја млека неисплатива. Ако се такав тренд настави, нарочито ситнији фармери са до три грла, краве ће распродавати. А ако нема музних крава, нема ни јунади, а тек онда ће та врста меса поскупети – каже наш саговорник.
Илустрација: Јунетина достигла цену од 800 динара/ Фото: Pixabay

Значајно поскупљење бележи и пилеће месо које се, рецимо, у мају у трговинама продавало од 149 до 169, да би сада имало цену од 229 динара килограм. Реч је о пилетини у трупу, док се поједини делови пилета продају од 450 до 600 динара килограм.

  • Цена целог пилета у односу на цену коштања је потцењена пуних годину и по дана у односу на све друге врсте меса и жртва је стратегије трговина да пилетину продају по дампинг ценама, како би зарадили на другим маржама – сматра Раде Шкорић, председник Удружења Србије за живинарство, додајући да живинари још од марта упозоравају на скок цене сировина за исхрану, соје, кукуруза и сунцокрета, од 50 до чак 90 одсто, што је неминовно водило поскупљењу пилетине.
  • Међутим, тек када је дошло до тога да уз скок цена хране имамо и врућине због којих је живина заостајала у прирасту, па за недељу дана практично имамо дефицит од милион пилића који нису достигли потребну тежину за клање, уследило је поскупљење. Жива вага је сада 165 динара и са њом смо тек дошли у ранг цене коштања. Ово јесте поскупљење у односу на претходни дампинг, али тек у рангу произвођачке цене, тако да је незахвално прогнозирати како ће се цена пилетине даље кретати – објашњава Шкорић.
  • Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/junetina-otisla-na-800-dinara-sada-je-skuplje-sve-meso-piletina-je-vec-skocila-sa-150/gl62y0n

Srodni tekstovi

Оставите коментар