Месо из резерви чува џеп

Аутор: draganadpetrovic
412 посета

ПОСЛЕ брашна, држава ће на тржиште да пусти свињско и јунеће месо из робних резерви, како би се смањио ризик од наглог поскупљења. Ово је предложио председник Србије Александар Вучић тражећи од Владе да интервенише са додатним количинама из резерви да би се зауставио неконтролисани раст њихових цена.

  • Имамо много робе у робним резервама које служе да можемо, колико је то могуће, да утичемо на стање на тржишту у тренуцима кризе – нагласио је Вучић. – Инфлација је свуда велика, јер су током пандемије сви штампали паре и то не може да се не осети, посебно у малим земљама.

Раст цена на тржишту хране је глобални проблем, али поскупљење основних намирница последњих месеци у нашој земљи забринуло је грађане. Зато је недавно донета уредба којом се ограничава основна врста хлеба од брашна типа 500 на максимално 46 динара. У уторак је почело пријављивање пекара за куповину ове врсте брашна из робних резерви по субвенционисаним ценама. Сада се може очекивата да ће у Немањиној ускоро размотрити и интервенцију са одређеним количинама меса.

Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије оцењује да би то била добра мера која обезбеђује да се на кратак рок заустави нагло поскупљење. То ће омогућити, како истиче, и да наши произвођачи откупе месо, као и стабилније снабдевање тржишта.
Агроекономиста Милан Простран сматра да је у актуелним околностима то оправдан потез.

Илустрација: Држава преко робних резерви ублажава тржишне екстреме/ Фото: Pixabay
  • И у условима неолибералног капитализма, држава има улогу да преко робних резерви интервенише како би ублажила тржишне екстреме и да цене неких основних намирница сведе на ниво прихватљив потрошачима – прецизира Простран. – За хлеб је то већ урађено, а оправдано је да се то учини и за месо.
    Крајем месеца креће свињокољ, што ће обезбедити одређене кућне залихе. Истовремено, муслиманско становништво исто ради са јунетином и овчетином. То ће, како наводи, ублажити притисак потрошача на куповину меса, па се може претпоставити да у наредних неколико месеци неће бити потребе за великом интервентном количином.

Он истиче да је раст цена на тржишту хране глобални проблем који је постао забрињавајући, а изазван је пандемијом, сушом, скоком цена транспорта и енергената, као и повећаном тражњом. Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић недавно је оценила да поједини трговци користе раст инфлације и неоправдано и вештачки подижу цене. И председник Вучић је упозорио да не могу производи да поскупљују на безобразлуку великих трговинских ланаца. Међутим, Жарко Малиновић из ПКС истиче да одговорност за кретање цена на тржишту није на трговцу, јер је њихова маржа увек на истом нивоу, већ у поскупљењу сировина, енергената, трошкова производње.

  • То утиче на раст произвођачких цена, које се онда одржавају и на малопродајне – објашњава Малиновић. – Трговци само преносе те улазне факторе. Постојала би њихова одговорност када бисмо имали једног или два доминантна играча на тржишту, али ми на националном нивоу имамо шест озбиљних компанија. Када се додају и регионалне, та диверсификација је још већа. У Србији нема ниједног трговца који има 25 одсто тржишног удела на нивоу целе земље.
Илустрација: Свињетина иде и до 900 динара за килограм/ Фото: Pixabay

СВИЊЕТИНА ДО 900 ДИНАРА
У ТРГОВИНСКИМ ланцима тренутно за килограм јунеће плећке и бута без костију треба издвојити од 800 до 960 динара, док су ребра јефтинија и коштају 670 динара. Свињетина са костима и без њих се креће од 400 до 820 динара, а цена филеа иде и до 900 динара.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/ekonomija/1059374/meso-rezervi-cuva-srpski-dzep-strucnjaci-jednoglasno-pozdravili-predlog-predsednika-vucica-reaguje-robnih-skladista

Srodni tekstovi

Оставите коментар