Мали хладњачари поново на састанку у Министарству пољопривреде. О чему је сада реч?

Аутор: Gdjakovic
1,1K посета

Представници групације која окупља мале хладњаче и малинаре Наше воће Србија, поново иду на састанак са министарком пољопривреде Јеленом Танасковић. Кажу да и даље нису решени проблеми који се у том сектору гомилају од прошле године.

Чланови тог удружења из Западне Србије, Ариља, Ужица, Пријепоља, Ивањице, Пожеге, Косјерића, Бајине Баште, пренеће информације о тренутној ситуацији са терена која последица од сезоне 2022. године, када је малина имала рекордно добру цену, али се касније јавио проблем њеног пласмана на светско тржиште, због пада цене.

„На иницијативу и допис Удружења Наше воће Србија које окупља мале хладњаче из Ариља Министарство пољопривреде је заказало састанак 9. октобра 2023. са почетком у 11 сати у кабинету министарке Јелене Танасковић“, пише у саопштењу те групације. „Предаћемо конкретне предлоге решења садашње лоше ситуације у пословању и производњи малине на територији Србије која је важна економски и демографски“, додаје се у саопштењу.

Како се додаје, решење увек постоји и представници тог удружења виде га унутар институција државе Србије.

„Нико нема оправдање ни по закону наше Србије ни кодексу пословног односа да ствара повлашћену групацију у ланцу малинарства, од плантаже па до крајњег купца на тржишту Србије“, додају представници групације Наше воће.

Кажу како се надају решењу садашњег стања које је последица поремећаја и више силе на тржишту, јер све остало није прихватљиво због тога што у супротном великом дела учесника у сектору малинарства следи гашење производње.

Представници Удружења Наше воће Србија кажу и да су на састанку који су одржали у Ариљу донели коначне одлуке у смеру њиховог даљег деловања.

У ТОКУ ЈЕ БЕРБА ЈЕСЕЊЕ МАЛИНЕ

У Ариљу је како додају у току берба јесењих сорти малине намењених за такозвани конзумни свеж пласман.

Како се наглашава, произвођачи се надају лепом времену у тој регији која има малину са заштићеном географском пореклом, по којој се Србија препознаје на светском тржишту.

Извор: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/mali-hladnjacari-iz-arilja-ponovo-na-sastanku-sa-ministarkom-poljoprivrede

Srodni tekstovi

Оставите коментар