Купио фабрику за 1 евро, а данас она слави одрживи развој производње

Фото: Јована Шотра

Аутор: Gdjakovic
415 посета

Компанија Суноко, чланица МК Гроуп, успешно је верификовала одрживи развој пољопривредне производње шећерне репе. То је прва компанија у Србији која је, заједно са МК Фарминг дивизијом, добила ФСА (Farm Sustainability Assessment) верификацију која је део међународног програма у коме учествују пољопривредни произвођачи и компаније које су опредељене ка одрживости и најбољим пољопривредним праксама.
Ова верификација сведочи о одговорној производњи Сунока и пољопривредних компанија у саставу МК Гроуп и бризи о природним ресурсима и очувању земљишта – од припреме за сетву и примене ђубрива, до употребе хемијских средстава. Уједно је доказ да се уз заштиту животне средине посебно води рачуна о условима рада и безбедности и здравља запослених у производњи.

Из ове компаније радо воле да се похвале различитим наградама и достигнућима али нерадо говоре о цени шеђера и односу према пољопривредницима који се баве производњом шећерне репе. Сви се сећамо када је произвођачима мењан уговор и када смо остајали без шећера на полицама.  Да ли тада није било одрживог пословања или је у питању нешто друго, остаје да се види, али треба подсетити на свако добро и лоше понашање свакога па и „највећег бизнисмена“ Србије и његове фабрике шећера „купљене за 1 евро“.

Фото: Зорана Павин

„Наша развојна стратегија предвиђа даљи раст и унапређење производње шећерне репе и шећера, што иде у прилог остварењу нашег циља да повећамо пласман шећера из Србије на инострана тржишта и развијамо се као највећи нето извозник у региону. Сунокови партнери и купци наших производа су највеће компаније у индустрији хране и пића и трговачки ланци и они препознају вредност највиших стандарда које примењујемо. У наредних неколико година, сертификовани одрживи развој одрживе производње биће неопходан за сарадњу са мултинационалним компанијама и верујем да ће и други произвођачи следити наш пример”, изјавио је Слободан Кошутић, директор компаније Суноко.

Швајцарска компанија Barry Callebaut, водећи светски произвођач висококвалитетних производа од чоколаде и какаоа, сарађивала је са компанијом Суноко у процесу верификације.
Barry Callebaut, генерални директор компаније Barry Callebaut за југоисточну Европу, рекао је: „Шецер је важан састојак у нашој индустрији. Као део наше пооштрене стратегије Форевер Цхоцолате, наш циљ је да имамо 100% сертификован или верификован какао и састојке у свим нашим производима до 2030. године, који се могу пратити до нивоа фарме. Стога нам је драго што је Суноко успешно прошао ревизију ФСА и достигао златни и сребрни ниво и већ снабдева шећером нашу новосадску фабрику чоколаде. ФСА сертификат укључује многе еколошке и социјалне критеријуме који су релевантни за производњу шец́ерне репе и зато настављамо да промовишемо ову платформу.”
Иза ФСА сертификата који је добио Суноко заједно са МК Фарминг дивизијом стоје инвестиције матичне компаније МК Гроуп у одрживи развој, унапређење производње и увођење иновација. Ове године, у којој обележава 40 година пословања, МК Гроуп најављује нова улагања вредна више од 350 милиона евра у агри-фоод сектору у наредне три године, којима ће учврстити своју лидерску позицију.

ПОДСЕЋАЊЕ: Влада Србије је крајем прошле године усвојила уредбу о субвенционисању пољопривредника, који производе шећерну репу.

Они ће, за род из 2023. године, имати право на субвенције од 35.000 динара по хектару, под условом да целокупан остварени принос шећерне репе на уговореним површинама испоручепроизвођачима шећера. Држава ће паре уплаћивати произвођачима шећера који ће, потом, та средства проследити ратарима који гаје шећерну репу. За највише до 500 хектара. Уз услов да је производња по хектару најмање 50 тона.

Погледајте ко све једе јефтинији шећер од нас:

Извор: https://www.globalproductprices.com/Serbia/sugar_prices/

 

Извор: Компанија Суноко

Како се наводи у саопштењу, Суноко је највећи произвођач шећера у региону и једна од најефикаснијих компанија у индустрији шећера у Европи. Са три шећеране у Пећинцима, Врбасу и Ковачици обезбеђује стабилно и сигурно снабдевање српског тржишта. Захваљујући Суноку, Србија је једина земља на Балкану која је самодовољна када је реч о производњи шећера, и која има потенцијал да као нето извозник повећа продају на иностраном тржишту, што шећерну репу чини стратешком културом за нашу земљу.

Srodni tekstovi

Оставите коментар