Кукуруз, пшеница и сточни јечам на џак све јефтинији

Аутор: Gdjakovic
454 посета

Пад цене кууруза евидентирарн је на газдинствима у околини Лесковца, у односу на претходни период, пошто је доминирао износ од 24 дин/кг. На пијаци у Чачку протекле су седмице биле ниже цене кукуруза и пшенице, у односу на претходни период. За кукуруз је требало издвојити 27 дин/кг, а за пшеницу 29 дин/кг. Доминантна цена луцеркиног сена у балама износила је 25 дин/кг на газдинствима у околини Чачка током прве седмице октобра. У малопродајним објектима на подручју овог града могла се пазарити сојина сачма, по дорминантној цени од 100 дин/кг. Поред ње могли су се пазарити луцеркино брашно и сунцокретова сачма по доминантној цени од 50 дин/кг.
Доминантне цене кукуруза, окруњеног природно сушеног и пшенице су биле изједначене у седмици за нама и износиле су 34 дин/кг.

Луку девојке обожавају, а није “урбани лик” – мајке би га за зета, а очеви да им је син баш такав

За сточни јечам је требало издвојити два динара мање, пошто је доминирао износ од 32 дин кг.
Пад цене кукуруза, окруњеног природно сушеног упакованог у џакове најчешће од 50 килограма забележен је на
газдинствима у околини Ниша, пошто је доминирао износ од 25 дин/кг. На пијаци у овом граду могли су се пазарири пшеница и кукуруз, а доминантне цене биле су на прошлонедељном нивоу.
Репортер СТИПС из Панчева, такође је евидентирао пад цена кукуруза, окруњеног природно сушеног и пшенице, упакованих у џакове, најчешће од 50 килограма, пошто је за кукуруз требало издвојити 20 дин/кг, а за пшеницу 22 дин/ кг. На пијаци у овом граду јефтинија је била пшеница у односу на претходни период. Пшеница упакована у џакове била је скупља на газдинствима у околини Шапца, јер је доминирао износ од 21 дин/кг.

Расте производња житарица у свету 

Најновија прогноза Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) за глобалну производњу житарица у 2023. повећана је за 3,8 милиона тона у односу на претходну и сада износи 2.819 милиона тона. Томе највише доприноси ревидирана прогноза за пшеницу, преноси Агроклуб. Светска прoизводња је повећана на 785 милиона тона, највише на основу процена жетве у Русији и Украјини захваљујући повољним временским условима. Смањена је прогноза за јечам, највише због суше у Канади. На глобалном нивоу такође је повећано коришћење житарица на 2.804 милион тона што је за 21,8 милиона тона више него у 2022/23. Очекује се већа потражња за кукурузом, али и сирком док се за јечмом смањује. За 6,1 милион тона повећана је прогноза за светске залихе житарица до краја сезоне 2024. у односу на претходни месец и сада износи 884 милиона тона. На 319 милиона тона повећане су за пшеницу, што произилази из већих залиха у Русији и Украјини. Повећане су и за кукуруз, захваљујући већој производњи у Бразилу и САД, на 366 милиона тона.

Srodni tekstovi

1 коментар

Miroslav kovacevic 12. октобар 2023. - 05:25

Sta bi od nestasice hrane..Zasto.smo.imali zabranu izvoza zar necemo.mi prodavati.psenicu samo nasim ; prijateljima“

Одговори

Оставите коментар