Куда путује српска јабука до Русије

Аутор: draganadpetrovic
340 посета

Као један од највећих извозника јабука у Руску Федерацију, тренутно се суочавамо са великим изазовима у пословању због актуелне ситуације у Украјини.То је рекла у тексту за лист Предузетник Привредне коморе Србије Александра Вучковић, извршна директорка компаније „Мираџ Аграр“.
„У првој недељи украјинске кризе, имали смо мали застој пословања. Као што је познато, већина банака је искључила Русију из система СЊИФТ-а, што је утицало на успоравање прилива новчаних средства од купаца из Русије. С друге стране, уобичајене транзитне руте са робом су пресечене тако да се сва возила преусмеравају на нове руте преко Литваније“, навела је Вучковићева.

Према њеним речима, то значајно поскупљује транспорт, дужи је пут, цена горива је скочила, преноси Агросмарт.

„Све то заједно се рефлектује на укупну извозну цену према купцу, која је сада виша за 30 до 40 одсто. Такође, тренд пада рубље се убрзава откако је Русија покренула напад на Украјину и неизвесно је какав ће ток инфлације бити у Русији и колика ће бити платежна моћ становништва, које је крањи купац нашег воћа које се продаје у највећим трговинским ланцима Русије“, рекла је она.

За сада, додаје, компанија наставља пословање са руским купцима у смислу понуде и испоруке на недељном нивоу.

„Уговорене количине су сада мање. Али, Русија је ограничена санкцијама. Потражња воћа и поврћа из Србије ће вероватно постојати и даље. Што се тиче произвођача у Србији, постоји страх да се неће продати роба која је ранијих година ишла на тржишта за која се сада процењује да су ризична, посебно за род свеже јабуке из 2021. године која би требало до почетка нове сезоне да се прода и да се припреме хладњаче за откуп новог рода. За сада се показало да се извоз наставља новим транзитним рутама. Тражња постоји, али ће продајне цене ка Русији бити највећи изазов и мораће да се коригују у складу са кретањима на тржишту“, каже Вучковићева.

Она сматра да је отварање нових тржишта свакако нешто ка чему треба да иду извозно оријентисане компаније.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/jabuka-novim-tranzitnim-rutama-ide-u-rusiju-ali-je-skuplja-40-odsto-2133340

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар