Кромпир рекордер у поскупљењу у Србији и региону

Аутор: draganadpetrovic
278 посета

Цене пољопривредних производа само од децембра 2022. у односу на исти месец 2021, повећане су за 32,1 одсто.Црни лук и кромпир, међу најпродаванијим пољопривредним производима, имају најбржи темпо раста цена у последње две године, не само у Србији већ и у региону.

Према последњим подацима Републичког завода за статистику (РЗС) на београдским пијацама ове намирнице се продају по цени од најчешће 120 динара за килограм. То је уједно и највиша цена у односу на тржнице у осталим већим градовима Србије.Произвођачке цене пољопривредних производа достизале су рекордне износе од пандемије, а само од децембра 2022. у односу на исти месец 2021, повећане су за 32,1 одсто, објавио је недавно РЗС.

И док је, према статистичким подацима, цена поврћа у том периоду генерално у просеку пала за нешто мање од једног процента – кромпир је поскупео за чак 47 одсто. У Србији је овакво стање приметно још од 2021. када је поскупљење за годину дана било још драстичније. Тада је кромпир био апсолутни рекордер у расту цена чак и у поређењу са млеком и јајима чије су цене још мировале да би у међувремену забележиле такође висок раст.

Илустрација: Кромпир је више поскупео и у односу на млеко и јаја

Стручњаци су за наш лист тада објаснили да се ситуација мења после хиперпродукције 2020. када су произвођачи, незадовољни минималним откупним ценама, смањили производне површине за око 15 процената.Како преноси „Агромедија”, кромпир из домаће производње у 2020. током зиме и пролећа 2021. имао је изузетно ниску цену од највише 15 динара за килограм према произвођачима, а на велико се продавао и за мање од 10 динара, што је било знатно мање од цене коштања.

Према информацијама из 2021. Србија је кромпир махом увозила из Француске, Белгије, Холандије и Немачке – четири водећа европска произвођача који имају и највеће тржишне вишкове. Велики део европских држава има дефицит у кромпиру што доводи до раста тражње.

Илустрација: Цена кромпира на београдским пијацама је 120 динара за килограм

Због високих цена инпута али и житарица у ранијем периоду кромпир је у готово свим земљама био прва на удару у смањењу производње, наводи овај портал. Наглашава да актуелне временске прилике широм Европе (као и у Србији) неповољно утичу на стање производње кромпира.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/539169/krompir-crni-luk

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар