Ко је шпекулацијама покушао да заради на шећеру

Аутор: draganadpetrovic
207 посета

ПРОИЗВОЂАЧИ шећера од петка испоручују маркетима количине које значајно премашују потребе тржишта. Несташицу слатког зрна у стандардној амбалажи од једног килограма изазвао је шпекулант из Колубарског округа. Он није пуштао у продају то паковање које је било јефтиније, а пласирао је скупљи шећер у ринфузу.

Ово је објаснио државни секретар у Министарству трговине, Урош Кандић, истичући да ће се наредних дана ситуација поправити. Оба произвођача ће испоручивати до 400 тона шећера, а у нормалним ситуацијама се троши 260 тона.Због злоупотреба које су утврђене, Влада је у четвртак усвојила уредбу којом се максимална малопродајна цена кристал шећера по килограму, у свим паковањима, ограничава на 89,99 динара. Тај пропис се примењује од јуче.
Из трговинских ланаца поручују да шећера има довољно и да нема никакве потребе да грађани праве залихе.
– И даље је велика јагма, потрошачи купују прекомерно – истичу у управи једног познатом мегамаркета. – Свакога дана нам стижу шлепери, повлачимо све потребне количине, нема разлога за панику, све долази регуларно.

Илустрација: Рафови у појединим маркетима и даље без шећера
У појединим београдским маркетима репортери „Новости“ нису нашли најтраженије паковање шећера од једног килограма. У трговинским ланцима објашњавају да до таквих ситуација долази, јер грађани непотребно купују велике количине и чим напуне рафове, они их испразне. Зато се дешава да на појединим местима има, а на другим нема ове намирнице.

– Шећер стиже свакога дана, али одмах се разграби, то је страшно колико купују – прича нам продавачица у једном маркету. – Сада сви наводно праве џем и сок од зове, а зову никад у животу нису видели.

У неким продавницама, у којима нема шећера у стандардном паковању од једног килограма, има га у практичној, луксузнијој амбалажи са посебним затварачем, а његова цена се значајно разликује од маркета до маркета и креће се од 140 до 180 динара. Такође, на рафовима углавном има ове намирнице у праху, у кесама од 250 грама и пола килограма, и кошта 93 и 178 динара.

У једном маркету нису имали ниједну врсту шећера, али су продавци рекли да ће бити од понедељка. Потрошачи из Врања су нам јавили да су рафови једног трговинског ланца пуни ове намирнице.

Илустрација: Грађани немају више разлога да купују више шећера него што им заиста треба
Према речима државног секретара, цена шећера је уредбом Владе уједначена за сва паковања, тако да више неће потребе за енормном куповином те намирнице у амбалажи од килограм, што је била до сада ситуација.

– У првих 20 дана маја и више од 200 одсто је порасла тражња за том врстом шећера – рекао је Кандић за РТС.

– Заједничком акцијом надлежних инспекција, полиције и других државних органа утврђено је да је код једног велетрговца из Колубарског округа на лагеру ускладиштено 2.000 тона шећера у паковању од једног килограма. Он је био један од кључних фактора за несташицу те намирнице.

То је, како додаје, десетодневна потреба целе наше земље за паковањем шећера од килограм, а за део Србије који је он снабдевао, то је количина која премашује месец дана.
Он објашњава да је у контроли утврђено да је тај велетрговац у претходних месец дана избацио свега око 25 тона паковања те намирнице од килограм, што је један шлепер отприлике. А осталих амбалажа, односно шећера у ринфузу, који су били и до 30 динара скупљи, пласирао је десет пута више и шпекулативним активностима изазвао поремећај на тржишту.
– Та фирма је, осим у складиштима, имала шећер и код произвођача, око 30.000 тона – прецизирао је Кандић. – Ова количина представља десетину укупне производње у Србији на годишњем нивоу, а највећи проблем је што тај шећер није пуштен у продају.

У ЈЕДНОМ маркету су успешно закамуфлирали да имају шећер у стандардном паковању од једног килограма. Вероватно, у намери да буде мање видљива, и да потрошачи не би испразнили рафове, шећер су сложили само у два реда. И то између млека и грицкалица што никада није било место за слатко зрно.

Илустрација: Србија неће имати проблема са храном

УН: У СРБИЈИ ДОВОЉНО ХРАНЕ
СТАЛНА координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб упозорила је да ће наредне зиме бити несташица хране и пораста броја гладних у свету, али да се тај сценарио не очекује у нашој земљи:
– Србија је самодовољна када је реч о производњи и снабдевању храном. Највећу претњу ове године, поред цене ђубрива, представља суша.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1120883/proizvodjaci-secera-skoro-duplirali-isporuke-spekulant-kolubarskog-okruga-nije-prodavao-ambalazu-kilogram

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар