Ко је профитирао а ко животарио од производње јаја

Аутор: draganadpetrovic
485 посета

Сви који се баве производњом јаја морали су током 2022. године да превазиђу озбиљне препреке, а посебно у првих шест месеци када су се још осећале последице врхунца пандемије, током које је тржиште преполовљено, док су сировине за храну – кукуруз, соја и сунцокрет – изузетно поскупеле и било је тешко доћи до њих, каже за Бизнис.рс директор Пословног удружења за живинарство „Заједница живинара“ Раде Шкорић.

У таквим условима пословало је 287 фирми и 96 предузетника, односно 1.073 регистроване фарме које се баве живинарством.Шкорић је нагласио да је због пандемије остало много јаја на лагеру, због ‘затварања’ угоститељства и туризма, као и да је њихова цена била изузетно ниска.

„Тада смо чак и апеловали да се вишак јаја ‘скине’ са тржишта сушењем и претварањем у јаја у праху, како би се поново успоставио механизам понуде и тражње. Произвођачи су, уз велике напоре, тек половином 2022. успели да дођу макар близу произвођачке цене“, каже Шкорић.

Када се погледају доступни подаци из финансијских извештаја компанија и предузетника регистрованих за узгој живине и производњу јаја, види се да је у пандемијској 2020. години заиста нанет ударац бранши када је реч о добити. Укупна добит у тој делатности износила је 797 милиона динара, да би у 2021. години порасла на 928 милиона динара. Највећи профит у 2021. години, од 525 милиона динара, забележила је Перутнина Птуј – Топико. Ако се има у виду да је целокупна бранша те године остварила добит од 928 милиона динара, онда се види да је профит прве три компаније на листи ( Перутнина, произвођач и велетрговац конзумним јајима Агро-Ђоле из Јагодине и произвођач једнодневних товних пилића Робинс из Глибовца) практично једнак целом сектору.

Илустрација: Највише се полемише око цене јаја

У јавности се, међутим, најжешћа дебата води око цене јаја, а посебно откако је Републички завод за статистику израчунао да су она у јануару ове године била 31,4 одсто скупља него у истом месецу 2022. године. Тренутно се у великим трговачким ланцима и уочи Ускрса цена креће око 16 до 19 динара за јаје Л класе у паковању од 10 комада, односно око 509 динара за паковање од 30 јаја М класе. Наш саговорник скреће пажњу и на то да је тренутна произвођачка цена јаја са фарме у ринфуз амбалажи 14 до 15 динара.

Када се узму у обзир малопродајне и произвођачке цене, јасно је зашто је Шкорић разочаран изјавама „да ће се за јаје плаћати 40 или 50 динара“, јер је видљиво да су цене исте или и ниже него што су биле у оквиру акцијских понуда трговаца, где се картон јаја нуди и бесплатно уз куповину других производа.

„Јаја су поскупела у толиком проценту у односу на прошлу годину зато што је цена раније била неуобичајено ниска, на нивоу од шест до 6,5 динара током целе 2021. године, да би тек у другој половини 2022. дошла до тадашње ‘произвођачке’ цене од око 11 динара. Такође, произвођачима конзумних јаја изузетно је важна цена хране за кокошке. Сада кукуруз кошта 22 до 23 динара за килограм, али су произвођачи морали раније да га набаве, и то ако су имали среће за 30 динара за килограм, дакле по значајно вишој цени“, објаснио је Шкорић.
У другој половини 2022. године десили су се ипак и неки позитивни помаци за домаће произвођаче јаја.

Илустрација: У сеоским домаћинствима има око 3,5 милиона регистроване живине

Тренутно, иначе, у поменуте 1.073 регистроване живинарске фарме има четири милиона кока носиља, док у домаћинствима има још њих 3,5 милиона.

„Осим што је тржиште ‘савладало’ последице пандемије и стабилизовано је, порасла је конзумација јаја, а после 30 година домаћим произвођачима отворило се ново тржиште – и то Албаније. Чак је организован и једнократан извоз 800.000 комада јаја у Екваторијалну Гвинеју. Удео извоза је, иначе, само пет одсто, а српска јаја пласирају се традиционално у Црну Гору, Северну Македонију и Босну и Херцеговину“, закључио је Раде Шкорић анализу, уз подсећање да је тржиште ЕУ и даље „затворено“ за српска јаја док се не испуне одговарајући услови.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/domaci-proizvodjaci-jaja-stigli-do-afrike-ali-jos-nema-izvoza-u-eu/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар