Ко је вишњи гране поломио, цена или род?

Аутор: Gdjakovic
451 посета

Велики број вишњара и других воћара,откупљивача и прерадјивача воћа из лесковачког краја и Јабланичког управног округа, као и суседних округа, окупио се у Поречком селу Радоњица надомак лесковачке варошице Вучје у јединственој осмој по реду традиционалној манифестацији „Дани вишње Радоњица – 2023“.

Манифестацију је отворио градоначелник Лесковца Горан Цветановић у присуству бројних гостију и стручњака ПССС-Лесковца.

Малина иде и по 220 динара у откупу

Пре тога је Цветановићев тим и тим стручњака из надлежне градске управе обишао посед најпознатијег радоњичког вишњара Драгана Ђокића.

Овај домаћин се вишњарством бави пуних 35 година, а данас у свом поседу има око 57 ари младе вишње, углавном Облечинске ране, које гаји и пласира уз помоћ 14 радника из овог села и околине.

Вишња се на працелама Јабланичког управног округа гаји на око 1.600 хектара углавном у брдско планинском делу подручја града Лесковца, од којих квалитетом предњаче вишње са подручја Бабичке Горе и са обронака планине Кукаквице, а у делу лесковачког Поречја.

Очекивани овогодишњи род вишње је око 10 тона по хектару али ће бити засигурно мањи, а којем су кумовале лоше временске прилике које су владале у лесковачком крају током овог пролећа.

Прво је мраз прилично десетковао рано процветалу вишњу, а онда последње пролећне кише доипринеле су бржем трулењу рано узреле Облечинске вишње на стаблу, рекоше нам вишњари које смо контактирали овом приликом.

– Откупна цена вишње се данас ‘из више разлога’ креће око 40 до 50 динара по килограму и нама се не исплати ове године баш ништа јер нам ручни берачи наплате половину износа по килограму, а где су ту агротехничке мере и фито заштита – јада се на глас Ненад један од вишњара.

Проверите где је зарада у пољопривреди и колико треба уагати

Током манифестације одржано је и брзо искоштавање вишње. Некако по неписаном правилу Стана Ђокић, мештанка из овог питомог села увек побеђује.

Било је ту и колача,сокова и других дјаконија од вишње из кућа вредних домаћица што је био прави мамац за бројне гурмане и љубитеље воћа.

Свим учесницима који су исказали завидан успех у незваничним такмичењима, пратећим деловима манифестације, на успеху су честитали градоначелник Горан Цветановић и подпредседник Скупштине града Оливер Антанасијевић.

– На име субвенционарања наших воћара ове године из градског буџета издвојилиу смо око 66,5 милиона динара, што је укупно за развој аграра током 2023.године око 138,7 милиона динара. Настојаћемо да овај износ током наредне 2024.године повећамо – нагласио је градоначелник града са обала реке Ветернице.

(Телеграф Бизнис/Т.Стевановић)

Извор:

https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3705962-vocari-zabrinuti-za-isplativost-roda

Srodni tekstovi

1 коментар

Mr Propast 2. јул 2023. - 07:14

Gradonačelnik posetio gazdinstvo i otvorio manifestaciju a što cena višnje ne pokriva proizvodnju i što nema govora o zaradi to nije bitno. Ko je više lud da radi badava i sa gubitkom. Prođite kroz ostala vučjanska sela da vidite koliko je neobranih parcela pod višnjom pa pišite o tome. Ovako izgleda sve ko med i mleko i kao da će taj gospodin sa 57 ari višnje da živi ko grof sad kad ih obere a ustvari u tolikom je minusu da nema ni za vodu.

Одговори

Оставите коментар