Ко каже да Срби не воле воће, по потрошњи смо далеко испред Хрвата и Немаца

Аутор: draganadpetrovic
332 посета

Потрошачи у Србији воле воће, посебно јабуке, банане и цитрусе, а потрошња је изузетно висока по глави становника.По статистичким подацима, Србија је девета земља на свету по потрошњи воћа на годишњем нивоу који износи скоро 53 килограма. Хрватска по глави становника троши 14,5 килограма, Немачка је на 17,4, Белгија на 15,9, а Шпанија на 28,5 килограма.

Такође, Србија је и један од великих извозника воћа, па се тако производи компаније Делта Аграр могу наћи у маркетима Блиског Истока и Азије, као што су УАЕ, Катар, Саудијска Арабија, Индија, Кувајт, Оман, Малезија, Сингапур.

Због рата у Украјини произвођачи јабука у Србији кажу да је приметан раст цена приликом извоза на тржиште Русије, али да се поскупљење односи углавном на трошкове транспорта.

Директор воћарства и повртарства Делта Аграра, Игор Миленковић каже да се још увек не може одредити цена јабука за следећу годину јер се још увек не зна колики ће бити принос овог воћа.

Илустрација: Србија има велику понуду различитих сорти јабука

– Прошле године остварили смо бербу од око 25.000 тона. За ову годину још је рано за тачне пројекције с обзиром на то да је сезона пролећних мразева, али очекивања су да и ове године поново померимо рекорде – каже Миленковић.
Делта Аграр производи воће на две локације у Челареву и Зајечару на површини већој од 700 хектара. Фокус производње су јабуке (клупске и конвенционалне сорте) и трешње.

– На мањим површинама производимо и шљиве, пљоснате брескве и бесемено грожђе. Поносни смо на највећи број клупских јабука у овом делу Европе, чак девет. Клупске јабуке пинк лејди, моди, кику, евелина, исак, ред мун, рубенс су већ добро познате тржишту, а осми бренд, „SweeTango“, потрошачи ће моћи да нађу на полицама идуће сезоне – наводи Миленковић.

Он додаје да у Србији поред ограниченог броја већих произвођача, постоји велики број малих произвођача конвенционалних сорти јабуке. Укупне површине под јабуком су на стабилном нивоу последњих пет година, али нажалост принос бележи пад.

Извор: https://www.agrotv.net/srbija-deveta-na-svetu-po-potrosnji-voca/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар