Који су услови за успешан пробој српских производа на тржиште Евроазијске уније

Аутор: draganadpetrovic
488 посета

Србија од 10. јула без царине тргује са земљама Евроазијске економске уније – Русијом, Казахстаном, Белорусијом, Јерменијом и Киргизијом. Откако је споразум ступио на снагу расте интересовање наших привредника за извоз на то тржиште од 180 милиона људи, кажу у Привредној комори.

Вина из винарије Александровић годинама се пију на руском тржишту. Кажу да је свака извезена боца и амбасадор Србије.

  • Овај споразум ће свакако допринети да имамо могућност да извозимо своја вина и у Белорусију, Казахстан, Јерменију. Само је важно наћи квалитетног увозника и то је сада следећи задатак који је пред нама – каже Божидар Александровић из винарије Александровић.

Истиче да ће царинске олакшице допирнети да буду конкурентнији на тржишту у поређењу са француским, италијанским, шпанским, или португалским винима.

Илустрација: Српска вина на руском тржишту/винарија Александровац

Уз вино, и козји и овчји сиреви без царине могу на тржиште са више од 180 милиона потрошача. Али, да би се до њих стигло, потребно је испунити посебне стандарде, а то подразумева додатна улагања и прилагођавања.

  • Оно што се разликује у односу на наше стандарде – испитивање сировог млека, учесталост тих испитивања, испитивање готових производа, веома битан сегмент је обелажавање тих производа, тј. амбалажа – каже Срђан Ковачевић са фарме коза Беокапра из Кукујеваца.

Наводи да им је требало више од две године пре него што су успели да задовоље све услове и стекну могућност да извозе на то тржиште.

Шта је Србија прошле године увозила, а шта извозила у ЕЕУ

У 2020. години из земаља Евроазијске уније увезли смо робу вредну милијарду и седамсто милиона долара, највише енергенте – нафту и гас.

Продавали смо им јабуке и друго свеже и смрзнуто воће, хулахоп чарапе, пумпе, компресоре – све укупно 917 мил УСД.

Шансу за већу зараду сада имамо и у храни за кућне љубимце, као и у воћним ракијама.

  • Оно што смо приметили то је појачано интересовање компанија како оних које већ извозе, тако и оних које планирају извоз. Људи питају за практичне ствари – каже Јелена Иванковић, виши саветник у Центру за Азију Привредне коморе Србије.
Илустрација: Смрзнуте српске малине свуда тражене/ Фото: Pixabay

Очекује да ће та роба ићи без застоја и да неће бити ни техничких проблема који су се до сада јављали, посебно оних у вези са попуњавањем декларација.

Стручњаци кажу да је важно да се искористе квоте које постоје за одређене врсте производа, попут крављих сирева или цигарета, јер ће њихово будуће одређивање директно зависити од тога.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3404821/proboj-na-trziste-evroazijske-unije-osim-vina-i-sireva-krecu-i-vocne

Srodni tekstovi

Оставите коментар