Који производи ће бити главни у региону током наредних пет година?

Аутор: dzonioff
244 посета

Србија Фруитнет Медиа Интернатионал са задовољством најављује покретање догађаја Фруитнет Форум Соутх-Еаст Еуропе, првог у новој серији догађаја за дискусију и успостављање пословних контаката осмишљених тако да промовишу интересовање, инвестиције и иновације у новим и растућим областима пословања у пољу свежих производа.

Фруитнет Форум Соутх-Еаст Еуропе који се одрзава у Београду, 29–30. новембра 2016. фокусираће се на очигледан јак потенцијал за развој и раст индустрије свежег воћа и поврћа у региону. Он ће садржати презентације кључних играча са директном везом са сектором хортикултуре југоисточне Европе, као и стручно коментарисање и анализу од стране мешавине регионалних и међународних играча, укључујући продавце на мало, увознике, извознике, произвођаче и пружаоце услуга. У овом делу Европе интересовање за хортикултуру – као и пољопривреду уопште – наводно драматично расте, са инвеститорима који у последње време показују веће интересовање за потенцијал региона као добављача свежих производа у време сумње у исплативост осталих традиционалних индустрија.

Као резултат значајних природних ресурса – не само климе за коју многи сматрају да је добро прилагођена за производњу неколико различитих врста воћа и поврћа – југоисточна Европа сада се представља са огромним могућностима за додавање вредности у постојећим категоријама као што су јабуке и крушке, али и као прилика да регион постане нови и алтернативни извор производа велике вредности као што је шпаргла, бобичасто и коштуничаво воће. Али са тим могућностима долазе и изазови.

Добављачи у региону морају да се побрину да имају одговарајуће врсте производа, у добром стању, у право време. Потенцијал за производњу и извоз је огроман, али које тржиште би требало да циљају и који је најбољи начин да се осигура да снабдевање буде усклађено са потражњом? Циљ догађаја Форум Соутх-Еаст Еуропе јест откривање места потражње, било у самом региону или изван њега, и како се најбоље побринути за задовољавање те потражње. Зашто учествовати? Фруитнет Форум Соутх-Еаст Еуропе нуди постојећим играчима и потенцијалним инвеститорима у пословању у пољу свежег воћа и поврћа у региону прилику: • да сазнају више о могућности тржишта за производе узгојене у региону; • да разумеју како се могу добити средства за нове пројекте; • да чују нешто од оних који већ улажу у пројекте за снабдевање међународних тржишта; • да сазнају шта тржиште захтева у областима као што су брендирање, маркетинг и рекламирање; • да открију практичне начине за побољшање квалитета производа кроз бољу организацију, добре пољопривредне праксе, сертификацију и улагање у нову технологију; • да избегну невољу познавањем потенцијалних изазова на путу.

Растуће прилике Интересовање за југоисточну Европу, као и улагање у њу, свакако је на историјском максимуму, углавном као резултат разних ЕУ програма који заједно уливају стотине милиона евра у пројекте у региону. То укључује Транснационални програм реке Дунав Европске уније, Балканско-медитерански програм и Јадранско-јонски програм, од којих све подржава Европски фонд за регионални развој и ИПА ИИ – инструмент ЕУ од 11,7 милијарди евра за претприступну помоћ. Уз Словенију, Румунију, Бугарску и Хрватску, које су већ чланице ЕУ, изгледа вероватно да ће преостали званични кандидати из региона – Србија, Црна Гора, Албанија и Македонија – и потенцијални кандидати Босна и Косово направити сличан корак, иако то никако није загарантовано.

Као резултат тога, инвеститори имају прилику да створе снабдевање у региону који би ускоро могао да постане огромно тржиште без тарифа. Истовремено, раст би могао добро доћи на тржиштима на истоку. Србија, на пример, тренутно преговара у вези са трговинским споразумом са Евроазијском економском унијом. Југоисточна Европе такође има структуралне предности као потенцијални извор свежег воћа и поврћа, а не само географски стратешки положај између Европе и Азије. Београд се и сам налази на раскршћу паневропских коридора ВИИ и X, где други повезује Европу са Турском, и Блиским истоком у наставку. За произвођаче у региону ту је и прилика да се брзо убаце у трку и искористе бројне деценије учења у другим земљама, на пример у областима као што су добре пољопривредне праксе, сертификација и коришћење модерне технологије и техника.

Гледајући около и испред Конференција сама ће се усредсредити на следеће теме: Припрема сцене: тренутни пејзаж и перспектива за 2020. Како компаније, инвеститори и предузетници у југоисточној Европи настоје да искористе растућу потражњу за свежим производима на бројним међународним тржиштима, какав потенцијал креирања одрживих и профитабилних пословних подухвата у сектору свежег воћа и поврћа постоји у региону? Како би се такви подухвати организовали и финансирали? Које тачно прилике би требало да циљају? И који су главни изазови за оне који улажу у регион у наредних неколико година? Потенцијал у порасту: нови извори свежих производа у југоисточној Европи После отварања наставићемо да бисмо ближе размотрили области које нарочито обећавају, а које се односе на пословање у пољу свежих производа у југоисточној Европи. Који производи ће изгледа бити главни у региону током наредних пет година?

Које земље, региони и компаније ће добављати те производе? И који изазови и препреке стоје између њих и будућег комерцијалног успеха? Нове могућности: процена перспективних тржишта код куће и у иностранству Пошто извештаји наводе да је интересовање за пословање у области свежег воћа и поврћа у југоисточној Европи у значајном порасту, колики је потенцијал да добављачи свежих производа постигну комерцијални успех на међународном тржишту? И какве су им шансе да у самој југоисточној Европи осигурају ново пословање? Управљање продуктивношћу: практичне методе за осигуравање раста Како произвођачи воћа и поврћа у југоисточној Европи могу да повећају продају, прошире тржиште и остваре већу добит? Током последње сесије размотрићемо различите начине на које добављачи у региону могу: да направе циљане инвестиције у технологију ради побољшања квалитета; да уведу нове стандарде сертификације да би се осигурало снабдевање; да предузму активне кораке да би побољшали ефикасност производње; и, да сазнају за начине на које образовни и институционални оквири могу да обезбеде боље комерцијалне изгледе у будућности.

Регистрација Фруитнет Форум Соутх-Еаст Еуропе је глобална платформа која спаја широк спектар локалних и међународних кључних играча из индустрије свежих производа. Први дан ће почети са конференцијским презентацијама и групним дискусијама, док је други дан резервисан за организоване посете различитим местима од интереса као што су велепродаје, локални супермаркети и/или производне локације. Можете да се региструјете на интернету на сајту www.фруитнетливе.цом/форумсее

Srodni tekstovi

Оставите коментар