Које су цене репроматеријала поскупеле а које јефтиније?

Аутор: Gdjakovic
394 посета

БАЧКО ГРАДИШТЕ – Уочи новог производног циклуса сетве јарих усева, ратари кажу да ће овогодишња сетва бити скупља од лањске, јер је дошло до поскупљења појединих инпута. видео ицон

Семе је скупље и до 25 процената у односу на прошлу агрономску годину, ђубрива су појефтинила и цена им има силазни тренд, кажу ратари, подсећајући на то да је и цена њихове меркантилне робе на тржишту у паду, што додатно отежава финансирање пролећне сетве.

На пољопривредном газдинству Зарића из Бачког Градишта кажу да ће овог пролећа на њиховим ораницама највише бити кукуруза и то на површини од 30 хектара, планом сетве сунцокрет ће бити посејан на 25 ха, а соја на око 20 хектара.

Зарићи наводе да ће пролећна сетва биће скупља од лањске.

„Биће сигурно скупља, семенске куће су и дистрибутери су изашли са ценовницима за семена кукуруза и сунцокрета и све је скупље, за између 10 и 15 % процената у односу на прошлу годину. Хемија неће ништа појефтинити, гориво још и даље 179 динара по литру на агрокартицу, али и то је скупље у односу на прошлу годину у ово доба. Ђубрива јесу била јесенас страшно скупа, али им цена сада пада“, рекао је Милан Зарић.

Ратари кажу да би им пуно значило, када би знали износе субвенција по хектару, за ову годину, како би могли да планирају улагања у производњу.

„То би нам јако пуно значило и ако постоји икакава могућност и да се повећају. Сви смо сведоци ,каква је била прошла година лоша и то би нам пуно значило, за сам почетак да уложимо, што се тиче улагања за семе и вештачко ђубриво и да сам тим новцима нешто финансирамо. Нагрубо речено, семе је отишло и за чак и до 25 % , а за вештак се не жалимо пале су цене, али како је пала цена вештака, пала је и цена наших ратарских култура, што нам не иде у прилог“, рекао је Предраг Зарић.

Подсетимо прошле године под кукурузом било је посејано преко 952 хиљаде хектара, сојом преко 235 хиљада хектара, сунцокретом око 252 хиљаде хектара и шећерном репом ,близу 35 хиљада хектара.

Извор: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/na-pragu-prolecne-setve-ratari-kazu-bice-skuplja-od-lanjske_1421619.html

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Loma 1. март 2023. - 06:08

Наравно да није реална.Цена треба да буде 1евро по литру.Да се искључе сви мешетари који учествују у формирању крајње цене млека за потрошаче.Та црна неби прелазила 70рсд.То би била реална цена јел познато је да млеко у продаји је млеко из којег је све извађено од маслаца,павлаке.Уствари оно је бела водица.

Одговори

Оставите коментар