Корона оборила празници подижу цене меса

Аутор: draganadpetrovic
506 посета

Откупна цена свињског меса, после више од пола године, почела је да расте. Кланице тренутно купују од произвођача за неких 160 динара по килограму. До пре неколико дана, откупна цена је била неких 110 динара. Раст откупне цене за неких 20 одсто, међутим, не би требало да утиче и на поскупљење свињског меса.
Цена живе стоке у Србији пала је због велике понуде и мале потрошње услед пандемије, каже секретар Удружења за сточаство у Привредној комори Србије Ненад Будимовић и додаје да би домаће тржиште могло да се стабилизује на два начина, интервенцијом државе и пласманом робе на нека друга тржишта.

Илустрација: Коначно већа потражња за свињским месом /Фото: Pixabay

Туристички објекти, ресторани и други угоститељски објекти не раде, а то се рефлектовало на произвођаче, како у примарном сточарству, тако и у месно-прерађивачкој индустрији, каже Будимовић у изјави за Тањуг.

  • То је оно на шта није могло да се утиче и спречи, али је могло да се ублажи, а сада нас чека један период последица – навео је он.

Као један од разлога за појаву веће понуде од потражње, види у томе што су у првом пику пандемије производња и потрошња добро амортизовене, па је сада производња меса устаљена и појављују се тржишни вишкови.

Према речима Будимовића, други разлог је тај што је Кина престала да увози свињско месо из Немачке због појаве афричке куге и та земља је као велики потрошач изазвала тектонски поремећај за сва мања тржишта, па и за регион.

Када је реч о јунећем месу Србија на годишњем нивоу има квоту од 8.870 тона за извоз у ЕУ, а извезе 500 тона јер, како каже, нисмо конкурентни са произвођачима у ЕУ.

Илустрација: Србија извезе 500 тона јунетине/Фото: Pixabay
  • Ту су стимулације које произвођачи ЕУ добијају, подстицаји који су веома значајни за сточаре ЕУ. Други разлог је што ЕУ примењује систем прелевмана приликом увоза јунећег меса из Србије у ЕУ. То је можда један од главних тема које треба покренути у преговорима са Европском комисијом – указује Будимовић.

Каже да је проблем и афричка куга свиња која је захватила велики део ЕУ и нашу државу, те су нека традиционална тржиста мање доступна за извоз свежег и замрзнутог свињског меса и производи од свињског меса који нису термички обрађени (чајна кобасица и друге врсте квалитетнијих производа).

Србија је свињско месо и производе од свињског до почетка пандемије извозила у Црну Гору, која је због настале ситуације обуставила увоз, што се рефлектовало на произвођаче меса у Србији, напоменуо је Будимовић. Додаје да је нешто мало извежено и у Македонију и ЦЕФТА регион, док Русија, која је велики потрошач меса, прошле године није узела „ни грам“.

Такође, наводи да је извоз свињског меса на годишњем нивоу између 5.000 и 10.000 тона.

  • Ми још увек немамо тржиште за извоз свињског меса. Радимо на томе да се извози у Вијетнам и ту је држава урадила један корак више, јер је усагласила сертификате са Вијетнамом – указује он.
Илустрација: Тежак пробој свињског меса на светско тржиште/Фото: Pixabay

Када је реч о извозу јунећег меса, Будимовић каже је 2020. године у Турску извезено између 5.000 и 6.000 тона меса и у ЕУ око 500 тона. Ове године извоз у Турску није могућ због епидемиолошке ситуација која утиче на рад туристичких објеката, а самим тим је смањена и потражња за месом, додао је он. Будимовић напомиње да је проблем и честа осцилација цена због пада турске лире, што тај посао чине неисплативим.

  • Тов јунади је врло захтеван, траје између девет и 12 месеци, доста се улаже у производњу, а онда немате прихватљиву тржишну цену како би тај посао био рентабилан – наводи.

Каже да је тржишна цена живих свиња између 120 и 150 динара, као и да то доста зависи од региона и квалитета. Цена јунећег меса је достигла цену од 2,2 ЕУР и то за најквалитетнију расу сименталац, а цена јагњетине око 250 динара живе ваге.

Као решење пласмана меса из Србије, Будимовић види пре свега у побољшању квалитета.

Будимовић је навео да су у току преговори са Русијом око увођења принципа регионализације у Србији – што значи да само из подручја које је заражено афричком кугом свиња нема трговине свињама и свињским месом, док су сва остала подруцја где нема вируса су слободна за трговину.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3249357/korona-oborila-cenu-mesa-resenje-izvoz-i-intervencija-drzave

Srodni tekstovi

Оставите коментар