Коначно: Подизање рампе за српску свињетину и пилетину у ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
514 посета

СВИЊСКО и пилеће месо из Србије могло би до краја године да стигне и у европске трговине. Наиме, наша земља очекује сутра од Европске уније „зелено светло“ за извоз овог меса на њихово тржиште. И то после 30 година.Министар пољопривреде сутра има састанак са управом Европске комисије надлежне за политику ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја, где се очекује „подизање рампе“ за српску свињетину и пилетину.

Крајем 2019. године укинута је обавезна вакцинација против класичне куге свиња, која се радила више од три деценије. То је, уједно, био и први корак ка процедури за омогућавање извоза свиња на тржиште ЕУ. Осим извоза, Србији ће бити одобрен и транзит свињског меса кроз ЕУ, што ће знатно поједноставити и појефтинити трошкове извоза и транспорта меса за Русију, тачније Царински савез.

Како „Новости“ сазнају, извесно је да ће пилеће месо и јаја моћи у ЕУ већ ове године, а свињетина почетком 2022. Ипак, тржиште свињског меса последњих година каска. Нарочито од кад се појавила афричка куга свиња. Тако, иако имамо споразум са Кином за извоз, то је обустављено, па су се вишкови из ЕУ прелили и на нашу земљу. Само за претходних годину дана увезли смо око 16.000 тона свињетине.Србија је од извозника свињског меса постала његов увозник, истиче Бранислав Гулан, агроаналитичар. Како каже Гулан, у оборима је све мање свиња, док се то не види у месарама јер стиже замрзнуто из увоза, за који је пре две године потрошено 71, а прошле 58 милиона долара. Пре три деценије Србија је била извозник свињског меса са 762 милиона долара годишње.

Илустрација: Наше пилеће месо на европским трпезама до краја године/ Фото: Pixabay

Гулан упозорава да се сточарство налази у великом проблему јер у БДП аграр Србије учествује са само 31 одсто. Поједини домаћи стручњаци сматрају да би ова одлука ЕУ отворила врата нашем свињском месу ка многим тржиштима, па би и тов почео полако да се опоравља.И док нам је кочница за свињско месо била вакцина против класичне куге, салмонела нас је стопирала за извоз пилетине и јаја. Национални план контроле кока носиља на салмонелу је после више од 10 година урађен и очекује се зелено светло и за овај извоз. Наши правилници сада су усаглашени са Европском комисијом, укинуто је лечење салмонеле, евидентирана су сва јата, а то су биле и највеће замерке за пласман на тржиште ЕУ. Направљена је и апликација у коју се уносе подаци, спроводи се вакцинација против салмонеле, иако није обавезна, а део се рефундира из буџета.

Када је реч о мониторингу на салмонелу, Управа за ветерину треба да надлежнима у ЕУ достави податке која је наша тренутна преваленца и за колико ћемо да је смањимо у наредних годину дана.

Илустрација: Свињско месо на рафовима од 2022. / Фото: Pixabay

ОТЕЖАН ПРЕВОЗ ДО РУСИЈЕ
СРБИЈА и даље чека од кинеске царине да одобри рејонизацију, тачније да пусти извоз свињског меса из оних делова земље где нема афричке куге.
Пре куге, наша земља је имала добар извоз свињетине за Русију, који је у неколико наврата обустављан због неправилности и малверзација наших извозника. Читав извоз за Русију додатно је био отежан превозом, јер наши камиони нису смели да пролазе кроз државе Европске уније.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1039731/novosti-saznaju-srpsko-meso-konacno-rafovima

Srodni tekstovi

Оставите коментар