Колико коштају ђубрива и могу ли бити јефтинија?

Аутор: Gdjakovic
321 посета

Цене ђубрива од прошле недеље ниже су и на тржишту Србије. Појефтинила је већина хемикалија потребна за прихрану усева, а само руска уреа је крајем јануара била за готово 12 одсто јефтинија у односу на децембар прошле године, објавила је недавно Продуктна берза у Новом Саду. Пратећи форуме пољопривредника, који су тренутно у фази набавке ђубрива, нарочито за важну прихрану пшенице у фебруару, сазнајемо да многи од њих ипак неће купити па тако ни бацити на њиве веће количине. А мање ђубрива, значи и мање приноса.

Према подацима Републичког завода за статистику из новембра 2022. минерална ђубрива у Србији су за годину дана поскупела чак 126 одсто. Због тога рачуница пољопривредника показује да је ђубриво и даље скупо у односу на раније сезоне и да би са тренутном откупном ценом житарица (које су у паду) било прихватљиво да оно кошта упола мање.

– Врло је логично да се употреба ђубрива смањује у последње време. У разговору с појединим пољопривредницима можемо да чујемо да не могу да употребе онолико ђубрива колико је потребно. Ми их увек саветујемо да неки минимум мора да се користи у зависности од планиране количине приноса. Али неки нису у могућности, па умањују за одређени проценат – каже за „Политику” Биљана Сикирић, из Института за земљиште у Београду. Према њеним речима, за пшеницу, је прихрана азотом неопходна и то бар у два до три наврата крајем зиме, почетком пролећа.

Слична ситуација је и у свету и у Европи. Блумберг је недавно објавио да би пад трошкова могао да охрабри пољопривреднике да поново почну да примењују више ђубрива, подстичући производњу, што би истовремено утицало да се смање трошкови хране за потрошаче који су такође погођени историјском инфлацијом.

Међутим, како се наводи, ђубриво се глобално и даље слабије продаје јер пољопривредници избегавају да се излажу високим трошковима док су цене њихових производа неизвесне. Због ниже цене природног гаса, који је главна сировина за производњу азотних ђубрива очекује се њихов даљи пад у првој половини године, што су недавно предвидели и стручњаци за пољопривреду Рабобанке.

Упркос паду продаје и извозних санкција, у првих десет месеци 2022, испоруке ђубрива донеле су руском буџету 16,7 милијарди долара (70 одсто више него у истом периоду прошле године, уз пад продаје за 10 одсто), објавио је средином овог месеца „Фајненшел тајмс”, чији аналитичари ову ситуацију приписују расту цена ђубрива због сукоба у Украјини.

Аутор: Ивана Алибуновић

https://www.politika.rs/scc/clanak/536218/Ukida-se-placanje-konverzije-za-zemljiste)

 

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар