КВАНТАШ: Јагоде из увоза и домаће воде битку, и даље висока цена али и понуда шаргарепе

Аутор: Gdjakovic
266 посета

Поред увозне јагоде посебно паковане у корпицама од пола килограма у понуди је протекле седмице на кванташкој пијаци у Београду било и домаће јагоде у ринфузу по цени од 380 до 390 дин/кг. Међутим најбоља је била понуда јагоде у малим гајбицама увезене из Турске по доминантној цени од 260 дин/кг. Задовољавајућа је била понуда домаће јабуке и крушке из увоза. И даље је била најбоља понуда јужног воћа. Забележен је раст цена кивија, јабуке сорте Јонаголд, крушке Виљамовке и лимуна. Продаја производа била је на прошлонедељном нивоу. Доста добра била је понуда кромпира младог и старог, младог купуса, ротквице, парадајза , више врста паприке, тиквице, шаргрепе, црног лука, младог црног лука. Још увек је слаба понуда свих врста паприке што утиче на још увек високу цену. На пар пунктова је било у понуди увозне бораније која се могла пазарити за 320 дин/кг.
Јефтинији су у односу на претходну седмицу били боранија из увоза, краставац салатар, млади купус, стари купус, млади бели лук, празилук, спанаћ, тиквица и зелена салата. За разлику од њих скупљи су били целер, парадајз, чери парадајз, цвекла, цвекла, ротквица и зелен веза.

/Фото: Pixabay

Из недеље у недељу боља је понуда јагода, како из увоза, тако и из домаће производње, на тезгама Каленић пијаце у Београду. Међутим, то није утицало на цене. Јефтинији су у односу на трећу седмицу априла били киви и крушка, а скупљи ананаса и мандарина, због слабије понуде. У понуди је било бораније из уоза, док је понуда сезонског поврћа била доста добра, као и продаја. Забележен је пад цена краставца салатара, младог купуса, патлиџана и зеља. Раст цена током ове недеље евидентиран је код броколи, паприке бабуре и шиље, парадајза и
спанаћа. Према извештају репортера СТИПС из Лесковца протекле су седмице били скупљи ананас, киви (корпица), поморанџа, млади купус, млади црни лук, паприка бабура, парадајз и патлиџан. Евидентиран је пад цена јагоде, банане, краставца салатара, кромпира младог, празилука и спанаћа.

МЕСЕЧНИ ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА ВОЋА И ПОВРЋА

Поред јагоде из увоза последњих дана априла појавила се и домаћа али је понуда била слаба, а цена још увек висока за стандард купаца у Србији. У понуди воћа су доминирали јабука, крушка, сува шљива, орах и увозно јужно воће. Што се поврћа тиче могли су се пазарити домаћи млади купус, млади кромпир, млади бели лук, млади црни лук, а такође и тиквице и краставац салатар. Боља је била понуда и сортимент паприке и парадајза, док је понуда патлиџана, броколи и карфиол још увек спорадична). Слабија је била понуда и сортимент јабука у односу на претходна два месеца. На кванташима се могла пазарити по цени од 50 до 100 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 80 до 150 дин/ кг.
Значајно боља била је понуда увозне крушке у односу на домаћу, што је довело до раста цене. У велепродаји се могла
пазарити за доминантних 180 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао најчешће од 200 до 300 дин/кг.
За поморанџу су купци на кванташима најчешће требали да издвоје од 120 до 130 дин/кг, као током марта док је у малопродаји доминирао износ од 150 дин/кг као и претходна два месеца.

ФОТО:  Biofah

Доминантна цена мандарине није се мењала у односу на март, па је на кванташима износила 160 дин/кг, а на
зеленим пијацама 200 дин/кг. Настављен је тренд добре понуде лимуна. У велепродаји је цена износила 130 бдин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 150 до 180 дин/кг, што указује на благи пад цене у односу на март. Није се мењао обим понуде ораха али је продаја била боља због празника током априла и маја. На кванташима је доминирао износ од 800 дин/кг, док је на зеленим пијацама могао најчешће пазарити за 900 дин/кг.

Како смо у уводним речима поменули на продајним пунктовима кванташа и тезгама зелених пијаца била је
добра понуда младог кромпира произведеног у Србији. На кванташима се могао пазарити по цени од 100 до 200 дин/ кг. На зеленим пијацама варирала је цена од 200 до 300 дин/кг Боља је била понуда младог купуса који је био заступљенији у односу на стари купус. У велепродаји је доминирао износ од 100 дин/кг, док је на зеленим
пијацама доминирао износ од 150 дин/кг. На продајним местма је током априла заступљенији био увозни црни лук у односу на домаћи. Настављен је тренд раста цене ове повртарске културе. У велепродаји је цена најчешће била 130 дин/ кг, а на зеленим пијацама су купци најчешће требали да издвоје од 150 до 180
дин/кг. Упркос доброј понди шаргарепе, како у велепродаји, тако и у малопродаји настављен је тренд раста цене. На кванташима је доминирао износ од 80 дин/ кг, а на зеленим пијацама износ је варирао од 80 до 150 дин/кг.
Боља је била понуда краставца салатара који се на кванташима продавао за 200 дин/кг, а на зеленим пијацама за
300 дин/кг, као и током марта.
Избор сортимента паприке био је бољи али је обим понуде на прошломесечном нивоу боље рећи слаб. Велепродајна цена варирала је од 200 до 300 дин/кг, док је малопродајна износила од 250 до 400 дин/ кг.
Што се парадајза тиче, такође, је био бољи сортимент, али је за разлику од паприке и обим понуде био већи у односу на претходни месец. Купци су на кванташима требали да издвоје најчешће 200 до 230 дин/кг, док је на зеленим пијацама доминирао износ од 300 дин/кг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар