Како се у Србији узгајају врхунски корнишони за немачко тржиште

Аутор: draganadpetrovic
219 посета

СРБИЈА је земља пољопривреде, али су поседи на којима производимо мали – а конкуренција која нам се намеће из Европе изузетно јака.Како би се искористиле све предности плодне земље и сунчане климе неопходно је да се газдинства, компаније и институције удруже и постану део већих, савремених производних ланаца, како би успели да своје производе пласирају на домаћа и инострана тржишта.

У томе им од 2018. године помаже Глобал систем кооператива, компанија која се успешно бави пољопривредном производњом, пре свега корнишона, и представља један од најефикаснијих система пољопривредног удруживања у Србији. Предвођена младим стручњацима, развила је мрежу фарми и откупних центара у Моравичком, Рашком, Шумадијском и Расинском округу. На почетку, мрежа је обухватала око 120 фармера, 2021. тај број је био 350, а 2022. чак око 450.
Снежана Марковић Ђуровић, координаторка задужена за координацију рада са пољопривредним газдинствима, је свакодневно у контакту са више од четири стотине домаћинстава у Моравичком округу која су окупљена у кооперативу око компаније Глобал Систем Кооператива.Током узгоја првокласних корнишона који се пласирају на немачко тржиште, ова домаћинства дисциплиновано прате савете агронома кооперативе. Након иницијалне подршке УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, Глобал систем кооператива је после пет година рада постала једна од најзначајнијих српских фирми која окупља тако значајан број малих пољопривредника и са њима успоставља дугорочну сарадњу.

Илустрација: Србија има квалитет и за најзахтевнија тржишта света

Услови за сарадњу су прецизно дефинисани и подразумевају земљу, воду и спремност да се марљиво и одговорно ради. Кооператива обезбеђује садни материјал, средства за заштиту биља, савете и помоћ агронома и сигуран пласман по гарантованим ценама. Да би се олакшала комуникација, развијен је и софтверски систем, тј. апликација кроз коју се преносе поруке до сваког домаћинства укљученог у кооперативу.

Колико год кооператива била добро постављена, а зарада од уложеног рада сигурна, било је ипак потребно да се успостави иницијално поверење између представника Кооперативе и домаћина. Активно смо радили на промоцији и едукацији локалног становништва о гајењу корнишона и прикључивању оваквом систему удруживања. У периодима када није производна сезона, организујемо зимске школе, на којима се досадашња искуства преносе на нове чланове и учи о новинама у производњи. На тим радионицама је успостављен однос заснован на поверењу, а одржава се свакога дана тако што свака страна поштује свој део договора. Захваљујући оваквом виду сарадње, где мало домаћинство добија загарантован, редован приход, а кооператива сигурног добављача и потребне количине и квалитет за најзахтевнија светска тржишта, најважнија је порука да се нашим заједничким радом и залагањем може да се опстане на селу и да се добро живи од пољопривреде – објашњава Марковић-Ђуровић.

Како би се ангажовао већи број малих фармера, посебно из неразвијених региона, УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду сарађивао је са Глобал систем кооперативом на проширењу производње корнишона и других култура, које се могу конкурентно производити на малим газдинствима и остварити за њих значајне приходе. Пројекат је иначе, поред успешне сарадње са овом кооперативом, помогао удруживање и унапређење капацитета великог броја појединаца, компанија и институција са циљем заједничког пласмана на иностраном тржишту.

Милан и Гордана Милекић из села Катрга у близини Чачка су најбољи пример како заједништво, узајамна подршка и рад, уз праћење целокупног процеса производње и савете агронома, као резултат имају да једно мало породично газдинство има загарантоване приходе, а њихови производи се продају у ланцима супермаркета широм Европе.

Илустрација: Српски корнишони на полицама маркета у Немачкој

Породица Микетић већ четири године сарађује са Глобал систем кооперативом. На својих 10 ари, за сезону бербе корнишона која траје око 2,5 месеца, успевају да испоруче чак 14 тона производа. Осим Милана и Гордане у посао је, када почне берба, укључена цела породица. Без обзира на количину и интензитет посла који су изазовни, Микетићи вредно, марљиво и одговорно раде како би се њихови производи нашли на иностраним и веома захтевним тржиштима.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1132386/srpski-kornisoni-nemackim-prodavnicama-udruzivanje-pojedinaca-kompanija-institucija-garantuje-plasman-inostranom-trzistu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар