У зависности од сорте и подручја гајења, берба лешника се обавља од краја јула до почетка септембра месеца. Плодови леске су зрели и спремни за бербу када промене боју, купула-омотач се сасуши, а они лако из ње испадају на земљу. Како је навела проф. др Евица Мратинић, у приручнику који се односи на технологију производње леске, како сви плодови на стаблу/жбуну не сазревају истовремено, бербу леске је пожељно вршити у два наврата, нарочито, ако се обавља машински, помоћу тресача. Прерано обрани плодови губе на квалитету, јер им јемањи радман, језгра је смежурана и постаје жилава.
Најбољи квалитет плодови имају у пуној зрелости, када се повећава количина олеинске киселине, од које зависи арома. На мањим површинама, берба лешника се још увек организује ручно и сакупљањем отпалих плодова, што је споро и скупо. По наводима многих аутора, један радник за 8 сати може да сакупи од 20 до 60 кг лешника, што цену оваквог начина бербе чини већом за 10 – 20 % од бербе лешника машинским путем. Зато се на великим плантажама користе две машине за бербу лешника: једна – тресач, којом се плодови отресају са стабла/жбуна, и друга сакупљач плодова, којом се плодови сакупљају са земље.

Извор: Агробизнис магазин, јануар 2018.
О лешнику можете читати и на овим линковима: