Како препознати лажни сир?

Аутор: draganadpetrovic
375 посета

Пре неколико месеци Хрватску је потресао скандал са лажним сиром који по квалитету и укусу има мало везе са сиром. Лажни сиреви укусом и текстуром подсећају на прави, али ако завиримо у састав таквих вештачких производа неретко ћемо пронаћи бројне нездраве састојке. Имитације топљеног сира често се користе у прехрамбеној индустрији због своје исплативости, продуженог рока трајања и добрих резултата топљења на вишим температурама. Обично се користе у лошим пицеријама и ресторанима брзе хране, додају се смрзнутим оброцима и неким грицкалицама, пише пункуфер, а преноси данас.рс.

Сир је невероватно здрава намирница, али вештачки, јефтини сиреви често садрже мање протеина и калцијума од природног сира, баш као и соли, конзерванса и адитива. Неке имитације сира могу да имају висок садржај засићених масти и холестерола који штете здрављу срца. Осим недефинисане масноће, скроба, боја и арома, у таквим производима нађу се и разне друге „хемије“ које дугорочно могу да наштете здрављу. На пример, Е407 (карагенан), Е412 (гуар гума) и Е417 (тара гума) могу да изазову тегобе с пробавом па чак и озбиљније болести.

Али, замене за сир не треба мешати с квалитетним веганским сиревима биљног порекла чији је састав јасан. Иако могу да им недостају одређене храњиве материје које се налазе у традиционалном млечном сиру, ако се ради о квалитетном производу, неће имати штетан утицај на здравље.

У Горњој Горевнци приказани специјалитети српског млекарства и региона

 

Сир најчешће настаје од крављег, козјег или овчјег млека, односно згрушавањем беланчевина у млеку помоћу сирила. Квалитетан, а самим тим и здрав сир може да се произведе само од врхунског млека, а већина домаћих сирева производи се од свежег, сировог, непастеризованог млека. Осим тога, у млеку морају да превладавају корисне бактерије, млечно-киселог врења.

Показатељ неквалитетног сира најчешће је цена, али највише се дознаје читањем декларације и ситнијих слова на амбалажи. Природни сир најчешће има кратку листу састојака. Како бисте били сигурни да сте одабрали сир у ком заиста има сира, обавезно треба прочитати декларацију на производу.

На пример, сир у листићима који се користи за тост-сендвиче често садржи мали проценат млека или сира, огроман проценат масноће и соли, а остатак одлази на сурутку, емулгаторе, боје… додавањем ароме добија се одређена врста сира (чедар, ементалер итд). За разлику од природног сира, овде нема помена о корисним бактеријама које имају благотворан учинак на здравље црева, калцијум, здравим протеинима и масноћама. Када купујете сир, увек је боље дати предност сиру у комаду – претходно нарендани сир такође често садржи нездраве додатке, а добро је бити сумњичав и према сиру који је означен као „сир за пицу“.

Извор: https://www.krstarica.com/zivot/vas-dom/prost-nacin-da-prepoznate-lazni-sir-ovo-mnogi-zanemaruju-a-znaci-su-da-je-pun-hemije/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Aleksa 13. септембар 2023. - 07:40

Bilo koji sir vestacki biljni ili pravi moze da se proizvede jedino pomocu sirila a ono je iskljucivo zivotinjskog porekla tako da posni ili veganski sirevi ne postoje. Zasto bi onda normalna osoba jela bilo kakav sir osim pravog prirodnog punomasnok koji jedino nije stetan po zdravlje.

Одговори

Оставите коментар