Како повећати производњу и пласман сира?

Аутор: draganadpetrovic
554 посета

Које кораке треба предузети да би се повећала производња сира у Србији, пласман ових производа и у земљи и у иностранству, важности удруживања призвођача, која доприноси бољој видљивости производа, разговарало се на недавној конференцији „Тренутно стање у производњи сира и могућност пласмана“, одржаној у Привредној комори Војводине.По речима шефа Одсека за декларисање хране и органску производњу у Министарству пољопривреде Бранислава Ракетића, изузетно је важно да се с произвођачима сира разговара у оквиру институција, како би се суочили са свим проблемима и радили на њиховом решавању.

Илустрација: 17 тона сира годишње се произведе само у Војводини
  • У 2020. години млекаре у Србији повећале су откуп млека за девет посто, што ову годину разликује од претходних – рекао је Ракетић. – Производња сира у млекарама је на нивоу од 52.000 тона на годишњем нивоу, док производња сира у домаћинствима чак и премашује ту бројку. Главно тржиште за извоз нашег сира је Руска Федерација, а затим земље ЦЕФТА, а у будућности је потребно размишљати и о новим тржиштима.Покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић је истакао да је након недавне посете Пољопривредном газдинству „ Радишић“ из Чуруга, заједно с председником Покрајинске владе Игором Мировићем, дошао на идеју да се малим произвођачима сира пружи могућност да на једном месту изнесу своје проблеме како би побољшали пласман. Посебно сам захвалан Привредној комори Војводине, која је организовала овај скуп, јер ћемо само тако доћи до конкретних решења за произвођаче – истакао је Божић. – Покрајински секретаријат за пољопривреду у овом тренутку има расписан један конкурс, који се односи на мини млекаре – конкурс за унапређење сточарске производње и подизање конкурентности пољопривредних газдинстава. Укупан износ средстава је 15 милиона динара, а конкурс је отворен до 24. априла. Заједничким радом и удруживањем малих произвођача и институција можемо доћи до жељених резултата.
Илустрација: Заједничи рад малих произвођача и институција/Фото:Pixabay

Председник ПКВ Бошко Вучуревић је истакао да је скуп важан као путоказ за помоћ произвођачима да што боље пласирају своје производе на тржишту.

  • У Војводини се годишње произведе око 17 тона сира, што представља око 45 одсто укупне производње сира у Србији, а учешће Војводине у укупној вредности извоза сира из Србије износи 24,3 одсто – рекао је Вучуревић. – Овај скуп требало би да буде почетак удруживања произвођача сира с територије АП Војводине, како би удружени лакше истицали своје проблеме и како би их институције препознале. Произвођачи сира, представници републичке и покрајинске администрације, стручњаци с Пољопривредног факултета у ПКВ би управо на оваквим скуповима требало да разговарају како би се на време пронашла решења и утицало на доношење будућих стратегија.
Илустрација: Важан је заједнички наступ на тржишту

На скупу је је предложено и да се у оквиру Удружења пољопривреде ПКВ оснује групација произвођача сира, у оквиру које би они који се овим послом баве добили сву неопходну логистику за деловање као удружени произвођачи. Призвођачи сира су истакли да је, поред питања везаног за одговарајући пласман, неопходно разговарати и о уређењу тржишта и раду оних који нису регистровани за обављање овог посла или за то немају дозволе. Зорица Радишић из Млекаре „Фармер “ из Чуруга указала је да је веома важно да произвођача сира заједнички наступају и на тај начин укажу на проблем пласмана својих производа. Она је истакла и да боља промоција, која истиче квалитет производа, доприноси одговарајућем пласману.

Извор:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/kako-povecati-proizvodnu-i-plasman-sira-20-04-2021

Srodni tekstovi

Оставите коментар