Какав се род малине очекује и како превазићи проблем са вишком робе?

Аутор: Gdjakovic
447 посета

Малинари у Србији ових дана ослушкују све вести које имају везе са откупном ценом `црвеног злата`. Тоне прошлогодишњег рода малине и даље су у хладњачама. Ако се нешто и прода то је по знатно нижој цени него што су је прошле године хладњачари плаћали произвођачима. Неки произвођачи размишљају и о смањењу засада, а ни хладњачарима није ништа боље јер су у дуговима. Малинари са дугогодишњим стажом озбиљно размишљају о смањењу засада ове године. Како се прича да ће откупна цена малине бити знатно мања него прошле године, кажу да морају бити опрезни и када је реч о улагањима.

A шта кажу произвођачи малина: Не очекујемо ништа… град, да омлати да немамо и онда смо мирни сви, нећемо џабе да беремо. Па нисам ти баш нешто упућена много. Мала цена јесте како причају.

Сигурни су и хладњачари да се цена од 600 динара од прошле године неће поновити. И они имају своју муку.

Мића Драшковић, власник хладњаче, Прилике – Ивањица: „Ову сам продао у распону од 250 до 390 динара. Па губитак је велики, огроман, али с обзиром на то да сам рецимо у прошлој години солидно прошао, тако да је се то у задњих пар година да је била солидна цена и била је солидна зарада, тако да је то могло да покрије, тај велики губитак; а губитак је сад негде отприлике око 300 динара по килограму.

Овогодишњу бербу и једни и други чекају са зебњом јер је мало купаца, а извоз на европско тржиште је мањи за чак 50%. Одбор за пољопривреду издејствовао је код министарства и Народне банке да се хладњачарима репрограмира дуг код комерцијалних банака од шест до 12 месеци, уз обавезу да тим новцем исплате дуговања произвођачима.

Милован Јаковљевић, народни посланик и члан Одбора за пољопривреду: „Ми ових дана очекујемо да Министарство привреде у оквиру својих акција и ангажмана спроведе једну акцију кроз Фонд за развој, тако да ови људи који нису задужени а којима је потребан новац, дођу до средстава из Фонда за развој по повољним каматама од 1% до 2% на годишњем нивоу и ја имам уверавања да ће то ових дана да се догоди“.

Јаковљевић сматра да у тренутку када је све више украјинске, мексичке и чилеанске малине у Европи, Србије преко својих амбасада мора промовисати српску малину и наћи нова тржишта.

Милован Јаковљевић, народни посланик и члан Одбора за пољопривреду: „За ову 2023. годину биће проблематично европско тржиште, јер Немци већ одустају од наше малине, Французи и даље купују наравно… Холанђани, Белгијанци и они традиционални купци, али они су мање заступљени на нашем тржишту и мање купују из Србије малина, али свакако негде око 30.000 тона ће остати на лагеру.

Малина је ове године добро кренула и треба наћи начин да након бербе буду задовољни и произвођачи и хладњачари, али радници који ће бити у надници.

Извор: Прва ТВ, емисија ПЛОДОВИ

Srodni tekstovi

2 коментари

PROIZVODJAC 7. мај 2023. - 14:20

NAJBOLJE JE DA PROIZVODJACI POKLONE ROD HLADNJACARIMA DA NEBI BILI U GUBITKU …

Одговори
Cacanin 7. мај 2023. - 18:04

Hladnjacari izgleda da su samo malinu otkupljivali!!! Niko ne kaze da su ti isti hladnjacari otkupljivali kupinu pa da su za razliku od ranijih godina na njoj uzeli petostruki novac, tako da su sa njom opet poslovali sa dobitkom.

Одговори

Оставите коментар