Какав принос и цену кајсије треба да очекујемо

Аутор: Gdjakovic
764 посета

Берба кајсија у селу Миоковци, које се назива још и српском престоницом овог воћа, требало би да почне за двадесетак дана, али велико питање је колико ће плодова воћари ставити у гајбице, јер су лоши временски услови максимално десетковали овогодишњи род.

Претходних дана јако невреме и градоносни облаци нису заобишли Чачак, али захваљујући брзој реакцији противградних стрелаца – није било великог града који би докрајчио род.

Берба кајсија у селу Миоковци, које се назива још и српском престоницом овог воћа, требало би да почне за двадесетак дана, али велико питање је колико ће плодова воћари ставити у гајбице, јер су лоши временски услови максимално десетковали овогодишњи род.

Пролећни мразеви направили су велике штете у засадима, а оно што је тада опстало – докусуриле су дуготрајне и обилне падавине. Војкан Томић на парцелама од три хектара узгаја кајсије, али како каже, ове године од рода нема ништа.

Реткост ове године, гране препуне плодова кајсије

– У висинским деловима Миоковаца где је јак мраз у марту десетковао све, кајсије нема ни кило да се обере, ни да се поједе у кући практично, иако ето наше село важи за престоницу тог воћа. Мало боља ситуација је у нижим пределима, поред реке Чемернице где је у засадима нешто и остало. Поједини плодови који су остали на гранама су ситни и они ће превремено сазрети, на појединим стаблима има примера ради по пет комада, док на осталима нема ништа. Не могу да кажем да смо на то навики, али имамо у виду да је ово фабрика под ведрим небом. Мени је воћњак у пуном роду и нећу је вадити сигурно, уздамо се у Бога да ће наредне године бити боље – каже Војкан за РИНУ.

Дејствовали су са две станице, са преко седам ракета и за сада смо се одбранили, за разлику од села Пријевор, Каблар и Трбушани. Такодје, оно што је неизвесно кад је у питању кајсија јесте цена на тржишту, то не зна нико. Прошле године била је од 40 до 90 динара, у зависности да ли је конзумна или индустријска. Ове године, по свему судећи, имаћемо празне џепове, али шта да се ради, битно је да смо ми живи и здрави. Ми смо у част кајсији направили и манифестацију, али изгледа да ћемо морати да докупимо како би за те дане имало, додаје Војкан који у свом селу ради и као противградни стрелац.

Стручњаци саветују воћаре да због лоших временских услова и све чешћих пролећних, јаких мразева за своје засаде бирају сорте са што каснијим цветањем, односно формирањем плодова имају највећу шансу да опстану. Онима који ће ове године ипак успети да уберу и продају кајсије, поручују да инентизивно примењују заштиту.

Цена још није позната али ће свакако бити „јача“ имајући у виду смањен род.

Извор:

https://www.espreso.co.rs/vesti/drustvo/1299975/rod-ovog-voca-skroz-desetkovan-u-gajbe-nema-sta-da-se-stavi-vocari-u-ocaju-pred-berbu

Srodni tekstovi

Оставите коментар