И чварци постали луксузна роба

Аутор: draganadpetrovic
523 посета

На листи производа који су највише поскупели у протеклих годину дана у самом врху се нашла – свињска маст, јер јој се цена више него удвостручила. Она је до пре неколико месеци била 200 динара, а данас се у продавницама и на пијацама не може наћи испод 350, а у појединим трговинским ланцима кошта и до 500 динара. Маст се добија топљењем свињског сала, у поступку производње чварака, а и потрошачи који воле ову месну прерађевину доживели су удар на новчаник, јер сада за килограм треба издвојити и до 2.400 динара. Месари кажу да је у последњих неколико година овај производ доживео процват и да је чак постао траженији и престижнији од кобасица и кулена, а да се продаје и „на ситно“, по 100 грама, али и на килограм.

Стручњаци наводе да високу цену ових прерађевина диктира драстичан пад у производњи свиња, већа рентабилност масти, али и тренд у исхрани који пропагира да је свињска маст здравија од сунцокретовог уља. Ни оно није јефтино и цена му је „замрзнута“ на 219,99 динара, али по рачуници искусних домаћица килограм масти може да замени чак четири литра уља, тако да је и даље много исплативије за припремање хране.

Илустрација: Килограм масти може да замени 4 литре уља а ту су и чварци
Видовић: Од замрзнуте полутке нема чварка
Потражња за свињском машћу порасла је са растом цене сунцокретовог уља, али и, како сматрају агроаналитичари, драстичним падом броја свиња у Србији. Професор Пољопривредног факултета и власник огледне фарме свиња Витомир Видовић каже за Euronews Србија да нема довољно домаћих животиња и да се увозе смрзнуте полутке, које немају много масти и да од таквог меса не могу да се направе квалитетни чварци. „И маст и чварци су од таквог меса потпуно другачији. Оба та артикла су зато поскупела, јер не може од замрзнуте свиње да се исцеди маст. Обично је раније однос цене био – кило масти за кило живе ваге свиња, а тренутно је тај однос значајно нарушен. Сада је маст отишла дупло у односу на живе свиње. Свиња је 190 до 200 динара килограм, а маст дупло више. Кад би фармери имали своје кланице и продавнице, онда би чварци били јефтинији, а не би откупљивачи и месари дизали цену“, указује професор Видовић.

Он напомиње да је ограничена количина која може да се произведе и да су чварци скупи јер код њих нема много експериментисања када се праве, а да то препознају и потрошачи. Они који имају новца могу да једу месо и чварке, док онима са тањим буџетом преостају виршле и саламе.

„С друге стране, од три килограма меса произвођачи направе 200 кила паризера или виршли. Три килограма меса, три килограма соје, 125 килограма леда, остало су млевене кости и адитиви, брашно и када се то у путеру замеша добијете однос 1 на према 12“, објашњава Видовић.

Илустрација: Чварци иду као алва више се исплате него продаја меса

„Чварке продам док кажеш бритва“
Карол Хорват има мини фарму у Бачком Петровцу и бави се прерадом меса наводи да је рачуница код производње чварака потпуно другачија.
„Свиња има око 180 до 200 килограма, а од од тога ко са чиме храни зависи колико чега може да се добије. Сирове масти може да се добије углавном око 40 килограма, а када се истопи буде око 9 килограма чварака, а масти око 30 до 40 литара. Више се исплати продати чварке, него месо. Ја их продајем за 1.500 динара, а и по тој цени су скупљи и од шницле“, каже Карол Хорват.

Овај месар каже да своје производе продаје манифестацијама и истиче да су последњих годину дана чварци најатрактивнијии од свих његових производа.
„Чварци прођу најбоље, продам их док кажеш бритва. Неко и гунђа што је скупо, али купује ко колико може. Неко 100 грама, неко килограм. Покретач су свега, прво њих продам, па тек после кулен, кобасице и све остало“, каже Хорват.

Овај месар објашњава да су чварци некада били сиротињска храна и да памти периоде када месари буквално нису знали шта да раде са вишком сала, а да су последњих година постали популарнији, али да практично добар производ може да направи само онај ко ухрани своју свињу.

„Више нема дебелих свиња као што је некад било. Сада се животиње брзо хране и онда је танка масноћа и нема ни чварака ни масти. Некада се кукурузом храниле свиње и биле су масне, а сада је то све ређе, јер их хране концентратом да брже стигну за прераду. Некада када смо у селу продавали код месара свињу, он је то обрадио, звао нас и вратио нам масноћу, није требала маст, а сада је наопачке“, прича Хорват.
Чварцима цену диже и амбалажа, па производ у паковању од 150 грама коштаод 330 до чак 510 динара. Један произвођач има у понуди кутије са 200 грама чварака, које коштају од 350 до 470 динара. Маст се у кантицама продаје за минимум 330 динара до 500 динара по килограму у зависности од произвођача и трговинског ланца у чијим се фрижидерима продаје. Паковања од 500 грама у цреву коштају 199,99 динара.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/agrobiznis/67442/mast-doliva-ulje-na-vatru-inflacije-cena-udvostrucena-za-godinu-dana-i-cvarci-postali-luksuzna-roba/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар