Измена Закона о пољопривредном земљишту

Аутор: dzonioff
197 посета

Када је реч о дугорочном закупу земљишта, Закон треба да буде у интересу, како сточара тако и ратара, стога су неопходне измене постојеће законске регулативе у тој области, поручио је у Бечеју министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Најавио је и могућност доношења новог Закона о пољопривредном земљишту којим би се, како је нагласио, исправиле неправде и одредили приоритети.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић боравио је данас, заједно са ресорним министром Браниславом Недимовићем, у радној посети општини Бечеј, где је на састанку са председником Општине Драганом Тошићем било речи о актуелној ситуацији у пољопривреди и, према речима саговорника, констатован остварен напредак у погледу управљања државним пољопривредним земљиштем.

Након састанка потекла је иницијатива о изради измена Закона о пољопривредном земљишту, који би уважио новонасталу ситуацију на терену.

Како су Радојевић и Недимовић истакли у Бечеју управо постоји велики број захтева за реституцијом, а са друге стране постоји изузетно велики број сточара који по праву пречег остварују право на закуп државног земљишта. Тако се долази у колизију, где је на једној страни процес реституције, а с друге стране Закон о пољопривредном земљишту који опредељује хектаре по основу условног грла. Измене и допуне актуелног закона требало би да уваже новонасталу ситуацију.

„Унапређена је земљишна политика, али оно што је још неопходно јесте адекватно одговорити на новонастале ситуације у контексту реституције по питању даљег управљања државним пољопривредним земљиштем“, изјавио је Вук Радојевић након састанка и додао да у потпуности подржава измене и допуне закона о пољопривредном земљишту.
„Покрајински секретаријат за пољопривреду апсолутно је на линији Министарства пољопривреде, када је реч о спровођењу целокупне земљишне политике“, нагласио је Радојевић.

Недавно је донета Уредба о критеријумима за утврђивање површине пољопривредног и шумског земљишта у поступку враћања одузете имовине која ће се примењивати од 21. априла 2018. године. Њоме је детаљније описан поступак реституције у комасираним подручјима и омогућено је да се формира фонд државног пољопривредног земљишта из којег ће се враћати земљиште бившим власницима, те је на тај начин омогућено да држава ефикасно управља пољопривредним земљиштем, које неће бити враћено реституцијом и које ће моћи да се даје у закуп и на дужи низ година сточарима, нарочито произвођачима млека.

На тај начин ће се омогућити и рационалније коришћење пољопривредног земљишта и очувања његовог хемијског својства, што до сада није био случај.

Министар Недимовић изјавио је да је Бечеј право место за овакав састанак, јер је то место у коме се налази „срце“ проблема, где се „укрштају“ реституција пољопривредног земљишта и потреба за земљиштем од стране сточара. Према његовим речима, и ратари су заинтересовани за земљиште.

„На састанку смо да видимо како да се направи договор тако да то касније буде спроведено кроз измене закона и подзаконских аката“, нагласио је Недимовић.

Радојевић и Недимовић су обишли и пољопривредно газдинство „Фарму крава Џигурски“. У оквиру ове радне посете одржан је и састанак са удружењима произвођача млека и сточара у Бечеју, с којима ће бити разговарано о примени Закона о пољопривредном земљишту и пратећег Правилника.

извор : http://www.rtv.rs  

Srodni tekstovi

Оставите коментар