Зашто је за аграр важан нови споразум Србије и Русије?

Аутор: draganadpetrovic
487 посета

Споразум између влада Србије и Русије о сарадњи у области биљног карантина и заштите биља допринеће олакшавању процедура и смањењу баријера приликом извоза из Србије на тржиште Русије воћа и поврћа, семеног и садног материјала и осталих производа биљног порекла које подлежу фитосанитарном прегледу.

То је јуче у Народној скупштини изјавила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, образлажући Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Русије о сарадњи у области биљног карантина и заштите биља.

Илустрација: Српске јабуке тражене у Русији

Кисић Тепавчевић је рекла да је последњих година интензивирана сарадња између Србије и Русије у фитосанитарној области.

  • Имајући то у виду, а услед повећања извоза пошиљака које подлежу обавезном фитосанитарном прегледу, углавном воћа и поврћа, и појачаном контролом коју је увела руска страна ради спречавања увоза робе из земаља којима је Русија увела санкције, јавила се потреба за иновирањем постојећег споразума између Владе Русије и Владе Савезне Републике Југославије у области карантина и заштите биља који је потписан 31. октобра 1996. године – навела је Кисић Тепавчевић.

Навела је да су током 2018. године са руском страном отпочели преговори на усаглашавању текста и потписивању споразума између влада Србије и Русије о сарадњи у области биљног карантина и заштите биља.

Илустрација: Лакша процедура и за извоз бресака у Русију
  • Потписан споразум допринеће олакшавању процедура и снижавању баријера приликом извоза из Србије на тржиште Руске федерације, пре свега воћа и поврћа, семеног и садног материјала и осталих производа биљног порекла који подлежу фитосанитарном прегледу – рекла је Кисић Тепавчевић.

Такође, навела је, споразум пружа основа за даље и детаљније уређење свих питања из фитосанитарне области, како у преговорима тако и нивоу стручних служби обе земље.

То ће, додала је, допринети повећању обима робне размене производа биљног порекла, а произвођачима и извозничима обезбедити већи профит.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3262627/sporazum-za-laksi-izvoz-voca-povrca-i-semenog-i-sadnog-materijala-na

Srodni tekstovi

Оставите коментар