Зашто успорава продаја трактора после рекордне 2022. године?

Марија Антанасковић / Фото: Лична архива

Аутор: Gdjakovic
433 посета

Произвођачи и трговци пољомеханизацијом иза себе су оставили успешну 2022. и суочили се са „мршавом“ 2023. годином, каже за Бизнис.рс генерална секретарка Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације Марија Антанасковић.

Током прошле године увезено је чак 3.137 нових трактора, као и рекордних 135 нових комбајна, али ове године очекује се слабија продаја због низа неповољних околности, упозорава наша саговорница.

„Нисмо очекивали да ће 2022. бити тако добра година, с обзиром на све што се дешавало, а што је утицало на производњу и продају пољопривредних машина. Било је пуно кашњења због недостатка појединих компоненти, уједно је дошло и до поскупљења сировина за производњу машина, па су цене биле више, а рокови испоруке продужени“, каже Антанасковић.

Подсећа да су прошле године цене пољопривредних производа биле повољне, док су у сезони која је претходила пољопривредници остварили добар принос, што је резултирало продајом производа уз добит.

„Многи пољопривредници су зарађени новац уложили у набавку механизације. Такође, у прошлој години могли су да искористе конкурсе за набавку нове механизације и опреме, попут ’50:40:10′ и ИПАРД 2, што је све помогло да продаја машина буде боља„, објашњава наша саговорница.

Преведено у бројке, у 2022. години увезено је 3.137 нових трактора, међу којима је већина и продата, док их је, поређења ради, у 2021. увезено 2.285. Повећано је и учешће произвођача из западне Европе, САД и Јапана што, према речима Антанасковић, значи да се ради о софистицираним и технолошки сложенијим тракторима, спремним за ефикаснију пољопривредну производњу.

„Да је тражња забележила скок видљиво је и код житних комбајна – увезено је 135, што је највише на годишњем нивоу још од 2013. године“, истиче Антанасковић и додаје да набавку комбајна пољопривредници финансирају сами, пошто нема програма подршке нити субвенција као за тракторе.

У 2023. години, међутим, тржиште је стало што се тиче увоза трактора, осим што се завршавају заостале испоруке из 2022. као и оне преко ИПАРД 2 програма.

„Очекивања за 2023. нису оптимистична. Цене пољопривредних производа су на ниском нивоу, пољопривредници нису продали робу од прошле године, а нису расписани програми за субвенционисану куповину пољомеханизације ни за биљну ни за сточарску производњу, што се све осети на тржишту. Програм ИПАРД 3 најављен је тек за последњи квартал ове године, као и евентуални наставак програма ’50:40:10′“, каже Антанасковић.

Често се у јавности барата податком да су трактори у Србији у просеку стари барем две деценије, а наша саговорница раније је за Бизнис.рс објаснила да је таква статистика резултат увоза половних трактора.

Трактори и даље најпродаванији

„Више пута смо као пословно удружење, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, разговарали како да ограничимо тај увоз старих трактора – по години производње или по емисији издувних гасова – међутим, још није пронађено решење. Половни трактор, иначе, може да се увезе само на име физичког лица, док правно лице не може, као што је то код аутомобила, да има плац половних трактора па да пољопривредници могу да одаберу. При томе, код половних трактора најтраженија је категорија до 75 киловата, а две трећине увезених трактора има око 40 година, и тако стално долазимо до оне просечне старости која никако да се ‘помери’“, објашњава Антанасковић.

Током 2022. је на нових 3.137 увезено 1.612 половних трактора, што је више од 50 одсто у односу на нове.

„Евидентно је да расте тражња за половним машинама, и то не само код нас него и у другм земљама, рецимо у Италији. Цена нове механизације је у последњих годину дана значајно порасла, од 30 до 40 одсто, баш због свих дешавања још од избијања пандемије до данас – раста цена сировина, недостатка и последичног поскупљења електронских компонената, као и раста цене енергије. Све то чини нову механизацију мање атрактивном, али нове машине су потребне и људи их купују и куповаће их, пошто је код нас евидентан проблем недостатка радне снаге„, каже Марија Антанасковић.

„Увозници пољомеханизације су ти који у нашу пољопривреду доносе нове, савремене технологије и приказују их потенцијалним корисницима и тако доносе нова знања“, истиче Антанасковић.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/slab-pocetak-godine-za-proizvodjace-i-trgovce-poljomehanizacijom/

Srodni tekstovi

Оставите коментар