Зашто расте продаја горива преко НИС агро картица?

Аутор: Gdjakovic
369 посета

Како би пољопривреднике заштитила од скупе нафте, држава је пре годину дана ограничила цену на 179 динара уз агро-картицу на НИС-овим пумпама. Међутим, брине што продаја тог горива стално расте.

Само у децембру и јануару увећана је чак три пута иако нема пољопривредних радова. У нафтнимк омпанијама упозоравају на могуће малверзације.

Пољопривредници већу потрошњу горива правдају благом зимом. Михаљ Ишпановић из околине Зрењанина каже да је у фебруару потрошио дупло више горива.

Михаљ Ишпановић, земљорадник из Мужље код Зрењанина: „Мислим да сам ја седам-осам пута требао до њиве, имао сам неке радове накнадне од прошлег одине што је остало, нешто што се тиче орања, па онда бацање ђубрива на жито и на јечам, тако да је пуно ишло …, и затварање зимске бразде, тако да је било доста рада за трактор.

Евродизел за пољопривреднике тренутно је 15 динара јефтинији него за остале потрошаче. Када су цене нафте расле разлика је била и 30 динара. То није спорно јер је уредба и донета да би им се помогло, алис е драстично повећао број захтева за агро-картице.

Саопштење НИС-а:

„Од ступања на снагу Уредбе повећано је интересовање за агро-картице НИС-а. Године 2021. издато их је 4.172, а 2022. готово десет пута више. Истовремено је на нашим пумпама порасла и тражња за горивом за пољопривреднике.“

НИС је једина компанија коју је држава обавезала да продаје гориво за пољопривреду по цени од 179 динара за литар.

Славиша Петковић, Републичка тржишна инспекција: „Ограничење постоји да се једино може утакати у погонске резервоаре пољопривредних машина и у канте до укупне количине 60 литара. Оно што је НИС накнадно, као носилац тог програма, дао ограничење јесте да се пољопривредна картица може користити једном дневно. И оно што се показало као проблем у једном тренутку, то је за пољопривреднике који немају у близини НИС-ове пумпе.

У Удружењу нафтних компанија Србије указују на проблеме. Прометници у малим срединама опстајали су захваљујући управо продаји горива пољопривредницима, а сада немају посла и затварају пумпе. Министарству пољопривреде предлажу системско решење.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије: „Ви данас можете да региструјете пољопривредно газдинство на минималној површини и да купујете сваког месеца милион литара горива. У неким земљама имате потпуно паралелну линију снабдевања посебним горивом за пољопривреднике које је по далеко нижој цени, али могу да га купе само они који заиста и обрађују земљу, баве се сточарством и слично.

Један од задатака Тржишне инспекције је да спречи злоупотребе, односно да агро-гориво заврши на црном тржишту. До сада су, кажу, открили три прекршаја.

Извор: РТС

Ружица Врањковић

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар