Занимљив предлог: основати берзу млека

Аутор: Gdjakovic
351 посета

Уз прелевмане због којих нас ЕК сада опомиње, постоје још неки ефикасни начини заштите тржишта од дампинг цена, каже секретар Удружења за сточарство ПКС

Европска комисија (ЕК) затражила је од Србије да повуче уведене прелевмане на увоз млека и млечних производа. Како су протеклих дана пренели домаћи медији, ово је потврђено из ЕК која је изразила забринутост због разних трговинских ограничења које је Србија увела протеклих месеци, укључујући недавно уведене прелевмане – увозне таксе – на млеко и млечне производе. У образложењу се наглашава да Србија није испунила обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом јер није консултовала ЕУ пре увођења тих мера и није дала задовољавајуће оправдање за њихово успостављање.

 

Надлежни се још нису оглашавали о овим информацијама и захтевима који стижу из Брисела, али за „Политику” је незванично речено да коментара неће бити јер Влада Србије о овом питању још преговара.

Подсетимо, Србија је 20. фебруара увела таксе на увоз млека од 15 динара по литру и качкаваља од 30 динара по килограму.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић тада је изјавила да овом одлуком жели да се стабилизује стање и заустави пад цена откупног млека на тржишту и на тај начин заштитити српски произвођач.

Одлуци су претходили притисци произвођача који су указали да на тржиште улазе огромне количине јефтиних сирева што гуши домаћу производњу. У међувремену су захтевали и да се за сир уведу знатно веће таксе како би мера имала смисла.

Прошле године у односу на 2021. увоз млека и млечних производа у Србију био је удвостручен – са око 100 милиона евра на 204.

Да ли је ово за Брисел довољно образложење зашто је било потребно заштитити тржиште и домаће произвођаче од превеликог увоза? Неколико чланова Споразума о стабилизацији и придруживању омогућава ову врсту механизма у случају поремећаја на тржишту које треба доказати.

Познаваоци прилика међутим напомињу да је могуће да нас сада делимично кочи чињеница то што смо због привремене несташице, крајем године, имали на снази и уредбу о увозу млека, а потом смо се одлучили за увођење заштитних такса када нам је тржиште постало презасићено јефтиним производима страних произвођача.

Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство у Привредној комори Србије, рекао је јуче за наш лист да су прелевмани регуларан начин заштите производње једне државе али да их треба добро образложити и неопходно је да, ако се примењују, имају ефеката.

– Јасно је да треба да заштитимо своју производњу од дампинг цена. Пре свега да утврдимо колико тренутно имамо вишка млека. Колико чујемо те проблеме има само пет великих компанија. А онда да применимо механизме које су Европа и Америка већ увели, они вишкове млека стављају на берзу – наводи Будимовић.

Резервоари трактора на мети разбојника 

Према његовим речима, у случају поремећаја на тржишту активирају се те количине са берзе. Отуда и такве цене млечних производа које су за нас недостижне. Зато ви као увозник можете да добијете качкаваљ за 3,3 евра у набавци. А за килограм траписта потребно је најмање 10 литара млека. Ако је цена за литар и у ЕУ око 57 евроценти у откупу, израчунајте колико кошта само сировина.

– Произвођача би само млеко коштало 5,7 евра да направи килограм сира, а продаје га за три. Ово се регулише тако што сав вишак млека иде на берзу. То је као и код кукуруза, зашто је са 40 динара пао на 27 – наглашава наш саговорник.

Будимовић напомиње да о томе треба озбиљније размишљати. Јер шта ће бити када једног дана будемо у ЕУ, какве прелевмане ћемо примењивати. О томе морамо на време водити рачуна да не бисмо доживели судбину Бугарске, Хрватске…

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/542568/mleko-berza-stocarstvo

Srodni tekstovi

Оставите коментар