Европа вапи за малинама

Аутор: draganadpetrovic
428 посета

НА европском тржишту у овом тренутку недостаје велика количина смрзнутог воћа, а пре свега малине. Примера ради, само у Француској у овом моменту недостаје око 15.000 тона „црвеног злата“. У нашим хладњачама је због великог пада производње и дуга у количинама из претходне сезоне од око 20.000 тона, који су наши извозници морали да надокнаде од овогодишњег рода, тренутно веома мало неуговорених количина.Ово је за „Новости“ саопштио др Александар Лепосавић, један од наших најпознатијих стручњака из области воћарства, истичући да су цене и даље стимулативне, па се категорија „гриз“ на европском тржишту продаје по цени од 5,6 до шест евра по килограму, али је присутан тренд благог смањења тражње најквалитетније категорије, односно „роленда“.

  • То су и даље изузетно добре цене, али чињеница је да се „роленд“ као најквалитетнија категорија у овом моменту слабије тражи. То је индикатор да купци полако траже алтернативе – сматра др Лепосавић. – Иначе, тренутно се код нас за малину категорије „оригинал“ плаћа 620 динара. За купину, без обзира на то што се тренутно у Србији продаје по цени од 420 динара, предвиђања нису оптимистична. Ситуација из Америке, где постоји осетан пад тражње за овим воћем, врло брзо се може прелити и на европско тржиште.
Илустрација: Малине и даље држе рекордну цену

Пад цена јагодичастог воћа могао би да буде предзнак будућих дешавања на тржишту хране као одраз све очигледнијег пада глобалне куповне моћи потрошача. То је опомена и нашим произвођачима и извозницима да буду далеко обазривији у планирању својих делатности.

  • Високе цене могу довести до пада тражње. Нажалост, у нашој земљи је веома мало учињено на стварању предуслова за дугорочно стабилан приход од продаје малине и купине на светском тржишту и за то не постоји оправдање било кога од учесника у овом послу. Добар део њих, било да се ради о појединим „самозваним“ представницима произвођача или хладњачара годинама додатно усложњава ситуацију дезинформацијама и међусобним оптуживањем за све лошије стање у производњи. Ситуацију није поправила ни помпезно најављивана Владина Радна група за сагледавање стања у малинарству, која постоји више од три године, али за сада без икаквих резултата и помоћи бизнису од кога наша земља сваке године убира солидан девизни прилив – упозорио је др Лепосавић.

Он је додао да је према последњем извештају америчког Министарства пољопривреде о расположивим залихама смрзнутог воћа и грожђа у овој земљи, осетан пад укупних залиха смрзнутог воћа у америчким хладњачама. Највећи пад у залихама у односу на септембар претходне године забележен је код смрзнуте купине и смрзнуте јабуке, који износи по 36 процената, затим смрзнуте малине (15 одсто) и смрзнуте боровнице (13 процената). Из групе јагодичастог воћа суфицит од 15 одсто у складиштима за исти посматрани период има смрзнута јагода.

Илустрација: пад залиха смрзнутог воћа у Америци/ Фото: Pixabay

РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ЕВРОПЕ И АМЕРИКЕ
УПИТАН да прокоментарише шта значе ови показатељи и како се то одражава на цену воћа, наш саговорник одговара:

  • Без обзира на дефицит, ситуација у Америци у погледу цена је сасвим другачија у односу на Европу и друге делове света. Изузев код боровнице, у Америци је тренутно присутан велики пад цена јагоде и купине. Чак и код малине, која је имала велики раст тражње и цена, ситуација се полако мења. До најизраженијег пада цена дошло је почетком октобра, али су и даље присутни негативни трендови. Разлога за такво стање има више, свима је добро познат проблем у транспорту и вишеструко увећање коштања али и све очигледнији пад куповне моћи потрошача код њих – закључио је др Лепосавић.
  • Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1049474/malina-manje-cena-pada-evropskom-trzistu-nedostaje-velika-kolicina-jagodicastog-voca-ali-primecuje-pad-kupovne-moci

Srodni tekstovi

Оставите коментар