Доделом награда завршен 11. Балкански фестивал сира, а ово су најбољи

Аутор: draganadpetrovic
413 посета

Минулог викенда у Ботаничкој башти „Јевремовац“ у Београду окупио се велики број љубитеља сира на једанаестој изложби аутохтоних сирева Балкана, „Balkan Cheese Festival“ који је одржан обједињено са фестивалом посластица и слаткиша „Сладак живот“.

Илустрација: „Слатотека“ је био најлепши штанд/ Фото: Facebook страница организатора фестивала

Пред само затварање фестивала проглашени су и победници ове манифестације. Према гласовима публике за најбољи сир фестивала проглашен је „Купрес милк“, вицешампион је „Сир за сваки дан“, док је треће место заузео „Шарски сир“. Стручни жири за најлепши тањир изабрао је тањир већ добро познате Љиљане Јањић која са својим лиснатим сиревима сваке године одушеви посетиоце. Награда за најбољу иновацију на фестивалу додељена је „Асоцијацији аутентичних хедониста- Слатка јесен“ док је за најлепши штанд проглашена „Слатотека“.

Илустрација: Царски сир само за најизбирљивије хедонисте/ Фото: Facebook страница организатора фестивала

Опојни мириси најразличитијих облика, врста и укуса сирева привлачили су пажњу посетилаца. А међу излагачима најбољи од најбољих из Србије, али и са Алпа, па је било готово немогуће одолети дегустацијама. Посебну пажњу присутних привукао је „Царски сир“ домаћинства из Смедерева већ на самом улазу у зелени рај у срцу Београда.

– Овај сир је стар годину дана, па и више – каже нам домаћин овог штанда Звонко Јовановић. Кристализован је и сув, па нема бојазни да ће да се поквари на овако високим температурама. Отпушта се млечна маст, али чим се унесе у просторију, очврсне – рекао је Јовановић. Цена овог сира варира од тога да ли је у вину, са белим или црним тартуфима, лавандом, жалфијом или рузмарином. За килограм је требало издвојити и до 3.000 динара, али многи посетиоци, каже Звонко, одлучивали су се на поклон-паковање, пажљиво сложеним у пригодну кутију.

Директно са Алпа, у Ботаничку башту стигли су и француски сиреви. Тамо се краве хране на чистој испаши, а како каже Раша, баченог млека нема, јер су чак и остаци искоришћени да би се направио кремасти сир.

Илустрација: за сваког по нешто на најукуснијем фестивалу / Фото: Facebook страница организатора фестивала

– Сиреви које имамо у понуди су са различитих надморских висина и стари су од четири до 20 месеци. Иако на први поглед изгледају исто, укуси су им потпуно различити – каже Раша. У зависности од навика и укуса, посетиоци су имали велики избор сирева од крављег млека, али и козјег сира, сланих и слатких посластица. За оне мало храбрије који воле да експериментишу са укусима у понуди је била моцарела са малинама, вишњом, брусницом, паприком, влашцем, пршутом и маслинама. За 100 грама овог сира било је потребно издвојити 300 динара. Фестивалска цена пиротског качкаваља била је 750 динара за килограм.

Илустрација: Уместност прављења сира / Фото: Facebook страница организатора фестивала

На свим штандовима приметна су била средства за дезинфекцију руку, тако да су правила успостављена ради заштите од вируса корона испоштована. Ни високе температуре нису сметале да би се представио квалитет, а сви излагачи су имали фрижидере из којих су директно продавали сиреве. А, кад се засите сланих сирева, посетиоци су моги да се засладе слаткишима, јер како је гласио мото овог фестивала „Сладак живот“ ваљало је уживати свим чулима у прелепом амбијенту Ботаничке баште.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар