ДЕТАЉАН ИЗВЕШТАЈ – Квалитет диктирао цене на кванташима и зеленим пијацама

Аутор: Gdjakovic
554 посета

Солидна понуда јагоде, добра понуда јужног воћа и слаба понуда јабуке, крушке и језграстог воћа карактеристика је кванташке пијаце у Београду. Нижа је била цена крушке Виљамовке из увоза, банане и поморанџе. За разлику од њих скупљи је био лимун. Обим продаје је био просечан. Сасвим добра понуда раног поврћа, попут младог кромпира, младог купуса, тиквице, зелене салате, краставца салатара, зеља и карфиола произведених у Србији. Још увек је слаба понуда паприке, парадајза, броколи, патлиџана, спанаћа и кеља на продајнм пунктовима кванташа у Београду.

Продаја је била просечна. Скупљи су у односу на претходни период били млади кромпир, спанаћ, зелена салата, празилук и першун лишћар. Забележен је пад цена код диње, карфиола, паприке бабуре, чери парадајза.
Боља понуда домаћих јагода на зеленој пијаци Скадарлија у Београду утицала је на пад цене у седмици за нама. Лошији квалитет мандарина је разлог пада цене код ове воћне врсте. Добра понуда сезонског поврћа а све је више поврћа из домаће производње. Скупљи су у односу на претходни период били броколи, паприка остала, шпаргла и
зелен. Боља понуда младог кромпира, зелене салате и зеља утицала је на пад цене.

Кванташку пијацу у Лесковцу протеклу седмицу је карактерисао пад цена мандарине, поморанџе, кромпира, купуса младог, лука црног младог, парадајза и краствца салатара. За разлику од њих скупље су биле јагоде, упркос доброј понуди, затим, блитва, цвекла, млади кромпир, спанаћ, шаргарепа и патлиџана.
На кванташкој пијаци у Нишу је забележена просечна понуда јужног воћа и нешто слабија понуда јабуке. У понуди поврћа доминирали су црни лук, кромпир, коренасто поврће, а из дана у дан боља је била понуда сезонског поврћа. Просечна понуда парадајза, зелене салате, тиквице, краставца салатара, младог купуса, младих кромпирића и зеља. Слабија је била понуда паприке, броколи и зеља. Јефтинији су у односу на претходни период били ананас, банана, поморанџа и паприка остала. За раслику од њих скупљи су били јагода и јабука сорте Грени Смит.

Солидна понуда воћа и поврћа евидентирана је на зеленој пијаци у Шапцу. Најзаступљенији су били јужно воће и језграсто воче, а у понуди поврћа доминирали су црни лук , кромпир и зелен. У односу на претходни период јефтинијии су били краставац салатар, кромпир, млади купус и црни лук.

Srodni tekstovi

Оставите коментар