Дестилерија „Браћа Рајковић“ – Воћне ракије врхунског квалитета

Аутор: draganadpetrovic
791 посета

У подножју Авале у селу Зуце недалеко од Београда од памтивека се гајило воће, посебно шљива. Кад се о јесени гране савију под тежином рода, а све се заплави од шљива човек би рекао да је лепше од било ког мора. Ту на породичном газдинству браћа Дејан и Ненад Рајковић праве потпуно природну врхунску ракију на коју замерке не могу да нађу ни најизбирљивији љубитељи добре капљице. Њихове ракије вишеструко су награђиване за квалитет на различитим манифестацијама широм Србије, што само сведочи о посвећености браће Рајковић када је у питању производња ракије.

Илустрација: Укус воћа у флаши ракије

Наставили породичну традицију
Све је почело пре више од 200 година када су се преци Дејана и Ненада доселили у Зуце. Врло брзо су увидели да је подножје Авале богомдано за узгој воћа и ту су никли први воћњаци. Генерације су се смењивале, шљивици су обнављани а браћа Рајковић су одлучила да остану на дедовини и наставе породичну традицију производње ракије.

 • Брат Дејан и ја одрасли смо уз мирис тек процветалих шљива, уз слатке и укусне плодове убране са грана и мирис печене ракије. Изабрали смо да останемо на селу, на земљи својих предака и традицију производња ракије преточимо у посао. На ово узбудљиво путовање кренули смо када смо имали нешто мало више од 20 година са жељом да направимо ракију врхунског квалитета – започиње причу Ненад Рајковић.
  Зачудо, иако су врло млади нису желели да на брзину зараде новац, већ су одабрали дужи и спорији пут. Жеља им је, како каже наш саговорник, да будуће генерације наставе њиховим стопама.
 • У производњи ракије на првом месту нам је неговање традиције и стари породични рецепт по коме радимо. Наравно, све усавршавамо уз нове, модерне технологије како би добили ракију врхунског квалитета и своје производе прилагодили потребама савременог друштва. Нас лични потпис не гарантује само врхунски квалитет наших производа већ симболизује љубав између два брата и ракије коју планирамо да ширимо по целом свету кроз наше производе – с поносом истиче Ненад.
  „Дестилерија Браћа Рајковић“ у производњи користи сопствено воће, а сваки корак у производњи ракије је пажљиво осмишљен.
 • Из године у годину ширимо засаде под воћем. Тренутно у воћњацима највише имамо аутохтоне сорте шљива и то црвену ранку, чачанску лепотицу, а имамо и воћњаке са засадима дуња, кајсија и лозе. Велика пажња се посвећује у сваком кораку производње наших ракија почев од ручног брања воћа, бирања само најквалитетнијих плодова за ракију до завршног дестилата. Све се флашира и етикетира, а трошимо и до пет пута више времена по флаши нео што то раде други – рекао је наш саговорник.
  Како наглашава не јуре за освајањем тржишта већ за срцима љубитеља ракије који знају да цене квалитет добре капљице када је пробоју.
 • Тренутно производимо пет врста ракије и то од шљиве, кајсије, дуње, виљамовку и ракију од дивље крушке. У понуди имамо и ликере од малине, вишње, ораховачу и медовачу. Наша дестилерија је препознатљива по врхунској ракији од шљиве, а у последње време се издваја и барик кајсија која је одлежала у храстовим бурадима.
Илустрација: Дејан и Ненад Рајковић праве врхунску ракију

Како препознати добру ракију?
На наше питање која је њихова омиљена ракија Ненад као из топа одговара – шљива препеченица.

 • Производња ракије од шљиве, бар онако како ми радимо прилично је сложена од одабира саме шљиве до прераде и купазирања различитих сорти које су одлежале у храстовим бурадима у различитим временским интервалима. Има ту још доста ситних детаља и тајни које нашу дестилерију сврставају у сам врх најквалитетнијих српских ракија. Брат и ја као љубитељи добре капљице уживамо у стварању јединственог и префињеног укуса који остаје упамћен при првом гутљају. Брижљивом селекцијом до уникатних укуса којима дајемо наш потпис и јединствени печат квалитета гарантујемо да ће свака чашица бити незаборавна. За квалитет сваке капи наше ракије из оригиналног паковања лично смо одговорни нашим потрошачима – наглашава наш саговорник.
  Бројни странци не крију да су одушевљени српском ракијом, па смо питали нашег саговорника да ли, по његовом мишљењу, наша ракија може да стане на црту светски познатим пићима као што је виски.
 • Српска ракија има све предиспозиције да буде у рангу вискија или француског коњака, само је потребно да будемо поштени према самој производњи, да урадимо све што је потребно а ракија ће нас награди својим врхунским квалитетом који ће свет сигурно препознати – сматра он.
  Као изузетног познаваоца и произвођача добре капљице питали смо Ненада за савет како да препознамо квалитетну ракију.
 • Најбоље пробати одређен број различитих ракија, и то у лаганом испијању где се треба обратити пажња на мирис који треба да буде одговарајућу воћу од које је произведена. Ракија мора да буде бистра, цео ароматски комплекс мора да буде сведен до краја како би ужитак био потпун – открио нам Ненад из дестилерије „Браћа Рајковић“.
 • Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар