Да ли треба да поскупи месо?

Аутор: Gdjakovic
295 посета

Нема реалних разлога да дође до поскупљена свињетине и пилетине, грађани не треба да брину јер су услови производње остали исти, изјавио је данас секретар Удружења за сточарство Ненад Будимовић.

„Нема реалних разлога да дође до поскупљења, услови производње су у потпуности исти, ово је иницијатива покренута пре четири-пет месеци ка министарствима и Влади, а дошла је од примарних произвођача фармера и кланично-прерађивачке индустрије”, рекао је Будимировић за Танјуг на питање да ли то значи да ће свињетина и пилетина поскупети када цене нису ограничене.

Будимировић је оценио да су услови производње остали исти и нагласио да је чак и кукуруз појефтинио као основна компонента хране за животиње, али је додао да ћемо видети како ће се одвијати ситуација и да треба анализирати шта ће бити.

Председник Удружења је нагласио да нема потребе за бригу грађана и поновио да се услови производње нису променили, додајући да ускоро почиње и ускршњи пост, који ће утицати на смањење потрошње меса. „Нико у тржишном ланцу фармери, кланичари, трговци не добијају ако се цена повећа и роба стоји на рафовима”, рекао је он. На питање шта је постигнуто ограничењем цена меса одговорио је да је Уредба дала резултате.

„Уредба има за циљ да у кратком периоду регулише тржишне осцилације, дала је ефекта, али оне нису метод и модел за дугорочно решење, поготово у сточарској производњи која је захтевна и жива производња”, рекао је он и додао да паралелно са тим интервентним уредбама и правним актима мора да иде и регулисање производње.

На питање да ли ће бити потребе за новим уредбама каже да је врло тешко рећи да ли ће бити потребе и наглашава да зато и треба да се ослонимо на сопствену производњу.

Будимовић подсећа да је цена свиња и свињског меса у Европи у порасту, да је смањена понуда јер су многе европске државе одустале од производње јер иде на рачун екологије.

Хтели су, како каже, да изместе ту прљаву производњу, а након ковида је дошла ситуација са Украјином и скок цене кукуруза, због чега ће, наводи Будимовић, свињског меса у Европи бити мање. Према његовим речима, треба поменути и Кину која је повукла велике количине свињског меса, као и афричку кугу свиња, која је веома раширена као болест животиња.

Влада Србије је променила Уредбу којом су прописане максималне цене одређених животних намирница тако што су из ње избачене одредбе које се односе на цене свињског бута без костију, свињске плећке, свињског врата и крменадле са костима, као и целог трупа пилета.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/537242/meso-trziste-poskupljene

Srodni tekstovi

Оставите коментар